Празник Свете Петке Параскеве прослављен у Мурини

Празник Свете Петке Параскеве прослављен у Мурини
Празник Свете Петке Параскеве прослављен у Мурини
Празник Свете Петке Параскеве прослављен у Мурини
Празник Свете Петке Параскеве прослављен у Мурини

На празник Преподобне мајке Параскеве - Свете Петке, 27. октобра 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је свету архијерејску Литургију у Мурини, у цркви у изградњи посвећеној овој славној угодници и Светитељки Божјој.

Саслуживали су свештеници и монаси Епархије будимљанско-никшићке. Вјерницима сабраним на светом богослужењу и слави храма, Владика се обратио пригодном бјеседом, честитајући празник Свете Петке, свете подвижнице која је објединила све православне народе: Грке, Бугаре, Србе, Румуне.

-У Русији се њено име слави као и у осталим земљама, али, она је ове прве објединила својим светим моштима и светим стопама куда је ходила у вријеме свог земаљског живота. Живјела је скривено од свијета скоро цио свој живот и када упоредимо њен живот и живот данашњег човјека видимо велику супротност. Данас људи желе да се што више виде, да се што више о њима зна, не би ли им се име поменуло у медијима, па макар и негативно. С друге стране, Света Петка Параскева склањала се од овог свијета, не зато што је имала страх од овог свијета, него је у питању било нешто много важније. Склањала се од овог свијета, од његове вреве, ларме и галаме да би се у тишини што више молила Богу, да би у тишини што више угађала Богу и славила име Божјe у миру, молећи се за спасење своје душе и за цио овај свијет, рекао је Преосвећени Епископ г. Јоаникије.

Она је, додао је Владика, провела цио живот у посту и молитви, врлинама и подвизима, чију дубину и смисао данашњи човјек не сагледава. -Нама је интересантније све друго него да се молимо Богу, а то није добро. Када се молимо за своје ближње ми их другачије видимо, а Господ заповиједа да се молимо једни за друге и за непријатеље своје. Када се молимо за ближње своје и за непријатеље, ми их гледамо новим очима, а нарочито је важно да свог ближњег видимо онако како га Бог види. А Света Петка провела је живот само постећи и Богу се молећи. Ишла је стазама Светог Јована Крститеља. Рођена је у Епивату, тадашњој византијској империји, грчкој земљи, али је отишла у Свету земљу да би ишла стопама Светог Јована Крститеља, у зајорданској пустињи је многе године провела. Касније се вратила у свој завичај, упокојила се, нико за њу није знао, осим њених најближих сродника и појединих свештеника, монаха. Из њеног земаљског живота има свега неколико података, бесједио је Његово Преосвештенство.

-Биографија Свете Петке продужила се послије њене смрти. Није била ни цар, ни владар, ни владика, ни свештеник него обична жена, монахиња без породице, без потомства, али, као што видимо, славе је сви. Велика Божја тајна како је Господ објавио њене врлине и њену светост. Она је заслужила код Бога, стекла ту слободу да стоји пред Престолом Божјим на Небесима, да се моли за цио свијет и да помаже нама хришћанима у овом свијету. Нема те књиге која може обухватити сва чудеса Свете Петке Параскеве. Њене мошти су, једно вријеме, боравиле у Грчкој, касније у Бугарској, у Србији, у Смедереву и Београду, касније опет ношене у Цариград, а негдје почетком 17. вијека пренесене су у Румунију у град Јаши. Није случајно Божји промисао одредио да мошти Свете Петке почивају у Румунији, казао је Владика Јоаникије, наводећи да наш народ иде радо на поклоњење у Румунију, управо због Свете Петке.

Владика је истакао да се у Мурини гради лијепа светиња, посвећена имену Божјем и Светој Петки Параскеви, оној која је славила име Божје за вријеме свог живота. -Дивна светиња се овдје гради, у страдалном мјесту - Мурини, мјесту бомбардованом, крвљу заливеном у овом новом времену, а и у свим прошлим временима. Ко све овдје није долазио и ко није газио овај народ и ову земљу. Који све непријатељи и чија све чизма није газила овај народ, али је овај народ остао вјеран свом имену, својој Цркви и својој вјери. То свједочи, најбоље, градњом ове цркве. Започели сте повелику цркву и то се мјери према значају овог мјеста. Према овом мјесту оваква црква. Можда је изнад ваше снаге да је направите, али, она ће се направити уз помоћ Божју. И Света Петка ће вам помоћи, ако будете, увијек, лијепо долазили на свету службу Божју. То је оно што ће вам дати снагу, здравље, крепост, слогу и међусобну љубав, поручио је Преосвећени Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшичка