Празник Свете Текле у Сарајеву

Света Текла Поводом православног празника Свете првомученице Текле равноапостолне, Његово Високопреосвештенство Ммитрополит дабробосански Г. Николај служио је Свету Архијерејску Литургију у Старој православној цркви Светог Архангела Михаила у Сарајеву, где се и чува део светих моштију Свете Текле - њена десна рука. Према традицији у Старој православној цркви у Сарајеву на овај дан је освећена вода благосиљањем руком светитељке. Обављена је литија око храма током које су ношене мошти Свете Текле.

Света Текла У пригодној беседи великом броју верника Митрополит Николај је говорио о животу Свете Текле, истакавши да је живела у време апостола Павла и била му помоћница у проповедању Јевнђеља Христовог. „То Јеванђеље и проповједање утврдила је мученичком смрћу и зато се назива великомученица, али и апостолска, јер је била помоћница апостола Павла" - истакао је Митрополит Николај. Он је нагласио да ова светиња, чији се део светих моштију налази и у манастиру Свете Тројице код Пљеваља, ужива велико поштовање код свих грађана Сарајева. Света Текла је и крсна слава Кола српских сестара у Сарајеву, па је Митрополит Николај тим поводом освештао славско жито и преломио славски колач.

Део светих моштију првомученице Текле, њену десну руку, донео је из Антиохије у Србију први српски Архиепископ Свети Сава 1233. године, а Патријарх српски Арсеније IV Јовановић их је 1733. године поклонио Српској Православној Цркви у Сарајеву. Њену свету десницу митрополит сарајевски Сава Косановић однио је 1873. године у Русију где је за њу израђена бисерна рукавица са наруквицом.

Извор: Митрополија дабробосанска