Празник Свете Тројице свечано прослављен у Сент Луису

Празник Свете Тројице свечано прослављен у Сент Луису
Празник Свете Тројице свечано прослављен у Сент Луису
Празник Свете Тројице свечано прослављен у Сент Луису
Празник Свете Тројице свечано прослављен у Сент Луису

Православна црква прослављава овај велики празник десет дана по Спасовдану и 50 дана по Васкрсу, када је по обећању Христовом Дух Свети сишао на Апостоле.

Он их је просветио и нароужао силом Одозго даби успешно могли проповедати Реч Божију. И заиста они су храбро, уз Божију помоћ, проширили Благу Вест у ”све крајеве земаљске”. Од Духова Црква живи пуним животом и зато се овај дан сматра рођендан Цркве, пуноћом Богојављења! Свети Дух, дише где хоће, али посебно борави у Цркви. Христос је глава Цркве. Свети Дух је душа цркве. И ”Духом Светим”, по Светом Писму ми хришћани, ”живимо, крећемо се и постојимо”

Све најбоље, све аутентично у хришћанству живело је вером у Духа Светога, искуством његовог доласка и искуством неизрецивог јединства са њим. То је и срж наше вере: вера у Духа, у одуховљење живота, у победу над сваком врстом ропства…

У једној од најстаријих наших колонија у намољеном храму Свете Тројице владика Лонгин је, уз саслужење дугогодишњег пароха проте Радомира Чкаутовића и надлежног свештеника Љубомира Крстића началтвовао на Светој Литургији, овог славског дана. У наставку Свете Литургије читане су вечерње молитве Светог Василија Великог у којима се Црква моли за даривање Духа благодати, за исцелење душевних и телесних тегоба, и да нас Господ све удостоји Небеског Царства. Лепоти богослужења допринео је овдашњи хор, који је на све прозбе молитвено одговарао, помогнут парохијанима из руског храма. У својим обраћањима на Литургији и ручку Преосвећени је говорио о Празнику, похвалио рад оца Љубомира, као и свих његових сарадника. Заиста Срби у Ст. Луису воле своју древну богомољу, врло су активни у животу Цркве и складно и хармонично функционишу. Осетило се то и овога пута: захвални смо на изузетном гостољубљу.

Царе Небески. Утешитељу, Душе Истине, који си свуда присутан и све испуњаваш, Ризнице добара и Даваоче живота, дођи и усели се у нас и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, Благи, душе наше.

Извор: Епархија новограчанићко-средњезападноамеричка