Празник Светих царских мученика свечано прослављен у Јекатеринбургу

Према разним процјенама, од 40 до 50 хиљада поклоника сабрало се у Јекатеринбург 16. јула 2013. године у навечерје празника Светих царских мученика – Цара Николаја Романова и његове породице

Поноћна света Литургија отпочела је обраћањем високопреосвећеног Митрополита јекатеринбуршког и верхотурског Кирила. Владика је у свом слову открио духовни смисао подвига Царске породице, подвукавши историјски значај тог мјеста и позвавши све православне на одговорност према својој отаџбини.

Митрополит је затим поздравио сталног члана Светог синода Руске православне цркве, високопреосвећеног Митрополита ташкентског и узбекистанског Викентија, који је дошао у Јекатеринбург на прославу празника Светих царских мученика. Митрополит Викентије је претходно 12 година био на челу Митрополије јекатеринбуршке и учинио много на успостављању спомена на свете царске породице. Из овог разлога, Митрополит Кирил му је овом приликом уручио највише одликовање Митрополије – Медаљу Светих царских мученика.

Митрополит Викентије је у захвалном слову заблагодарио предстојатељу Јекатеринбуршке епархије за његов труд на продужењу традиције поштовања Царских мученика, која је отпочела на Уралу прије двадесет година.

Са Митрополитом Кирилом и Митрополитом Викентијем свету ЛитНакон свете службе, архијереји, свештенство и хиљаде вјерних кренули су у литији ка Гањиној јами, путем којим су у ноћи њиховог страдања ношена тијела светог цара Николаја и његове породице.ургиију служили су Епископ рјабински и углички Венијамин, Епископ павлодарски и екибастушки Варнава, Епископ нижњетагилски и серовски Инокентије и Епископ каменски и алпајевски Сергије, као и бројно свештенство више епархија.

Причешће вјерних, због великог броја причасника, обављено је из 100 путира, које је у Храм на крви донијело свештенство Митрополије јекатеринбуршке.

Извор: Светигора