Празник Светих Константина и Јелене и освећење цркве у Каиру

Његово Блаженство Папа и Патријарх александријски и све Африке Теодор II служио је Свету Литургију поводом освећења потпуно реновиране патријаршијске цркве Пресвете Богородице у Илиопољу крај Каира. Реновирање цркве је помогао велики доброчинитељ православне заједнице Египату г. Киријак Киријазис.

Поглавар Александријске Патријаршије боравио је у престоници Египта од 23. до 26. маја 2013. г. и служио је првог дана своје посете вечерње уочи празника, а потом је следећег дана, на празник светитељâ и заштитникâ јелинства у Каиру, Светих равноапостолних Константина и Јелене, служио  Литургију (прослава празника је померена на петак због државног празника у Египту).

У суботу 25. маја Патријарх Теодор се сусрео са украјинским амбасадором у Каиру г. Јехвеном Куриленком, који је уручио Његовом Блаженству званични позив од Председника Украјине Виктора Јануковича и Његовог Високопреосвештенства Митрополита кијевског и све Украјине Владимира, да Патријарх александријски учествује у молитвеним догађајима следећег јула поводом 1025-годишњице Крштења Русије.

Касније истог дана, Патријарх александријски је обишао манастир Светог Ђорђа у Каиру да би прегледао како напредују радови на обнови овог манастира.

У недељу 26. маја Његово Блаженство  је служио свечани црквени обред освештања вишевековне старе патријаршијске цркве Пресвете Богородице у Илиопољу , као и прву свету Литургију у овом храму после потпуног реновирања.

Извор: Александријска Патријаршија