Празник Светог апостола Матеја у Ђурђевим Ступовима

Празник Светог апостола Матеја у Ђурђевим Ступовима
Празник Светог апостола Матеја у Ђурђевим Ступовима
Празник Светог апостола Матеја у Ђурђевим Ступовима
Празник Светог апостола Матеја у Ђурђевим Ступовима

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је на празник Светог апостола и јеванђелисте Матеја, у недјељу 29. новембра 2015. године, свету архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови. Епископу је саслуживало свештенство архијерејског намјесништва беранског и монаштво манастира.

У архипастирској бесједи владика Јоаникије је говорио о Светом апостолу Матеју, који је као цариник био огрезао у лакомству, среброљубљу и страстима овог свијета, али га је Господ, нагласио је Његово Преосвештенство, знајући тајне људске душе и срца, учинио Својим апостолом и изабраним сасудом Пресветог Духа.

„Када прочитамо житије Светог апостола Матеја, драга браћо и сестре, видјећемо колико је Господ дубоко промишљао, а Господње промишљање о људима није само нека мисао, него нешто што се увијек претварау конкретно, то је она мисао која се претвара у дјело. Тог Матеја, који је био огрезао у лакомству, среброљубљу и помрачености страсти овог свијета, учинио је Својим апостолом, изабраним сасудом Пресветог Свог Духа, јер, сигурно, је Господ нашао нешто здраво и чисто у његовој души и, знајући тајне људске душе, људског срца, видио је да ће он бити способан да се покаје, да се поправи, да се очисти, да остави сва богатства, све страсти, све што је стекао у овом свијету ради имена Божјег. Свети Матеј је добро знао да је богатство које је стекао пролазно, па је све то презрео, уздигао се, кренуо за Господом и био вјерни ученик, а касније и апостол Христов“, казао је Владика будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Владика је додао да је Господ Матеја, којег су многи и касније звали цариником да би се и тиме прославио Господ Који је од грешника учинио праведника, послао да проповиједа Јеванђеље у разнима земљама, у Етиопију и међу она племена у Африци гдје су се догађала бројна чуда Божја.

„Апостол Христов је почео да спасава звероподобне људе, људе који су били гори од звијери. Он је тим људима проповиједао Јеванђеље и међу њима нашао ученике Христове, од њих начинио хришћане, многи су се крстили, изагнао је демоне из многих који су се били уселили у тим крајевима. Породицу једног кнеза спасио је од демонске посједнутости, а овај кнез је послије убио Светог Матеја. Ипак, и њега је Свети Матеј привео покајању тако да је тај кнез оставио своје кнежевство, крстио се, постао хришћански свештеник“.

„То је свима нама опомена, драга браћо и сестре, да никада човјека који гријеши не одбацимо, него да према њему будемо стрпљиви, да се молимо за његово спасење и да чинимо све да би се и он обратио, јер знамо да од грешника може да постане праведник. Велики је број таквих у календару Цркве, мало оних који су од свог дјетињства, од своје младости цио свој живот провели угађајући Господу. Има и таквих као што је Свети Јован Богослов, Свети Сава српски и поједини други светитељи, али, ипак, чини ми се, да је већи број оних који су били грешници па су се покајали, очистили и кренули путем Божјим, зато их је Бог удостојио великих дарова“, бесједио је Преосвећени Епископ Јоаникије, поучавајући да је Божићни пост добра прилика за сваког хришћанина за покајање и исповиједање својих грехова:

„Ево одличне прилике, браћо и сестре – Божићни пост, вријеме поста и покајања, исповиједања својих грехова, да се и ми покајемо за своје гријехе, да бисмо се ослободили, очистили, да бисмо на прави, истински начин угодили Господу и да бисмо се припремили за велики празник Рођења Христовог, да Богомладенца Христа дочекамо, да Га примимо у своје наручје, да Га смјестимо у своје срце, да бисмо постали христоносци, богоносци, духоносци“.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка