Празник Светог Архангела Михаила у Црној Реци

У петак 20. новембра Његово преосвештенство Епископ рашко-призренски Артемије служио је бденије пред Аранђеловдан у манастиру Црна Река - расаднику монаштва Епархије рашко-призренске. И ове године после бденија Епископ Артемије извршио је монашење. Искушеник Дејан Лојић постао је монах Јоасаф. Монашењу су присуствовали монаси из Ђурђевих Ступова, Дубоког Потока, Зочишта, монахиње из Кончула и верни народ.

На крају монашења Владика Артемије одржао је беседу, у којој је између осталог говорио и о врлини покајања: «Сви ми људи смо, који верујемо у Господа Христа, призвани на покајање, на кајање за грехе своје, јер каже сe у молитвама црквеним нема човека да живи а да не греши, једини је Господ без греха. Али исто тако Господ је знао нашу слабост, да ћемо као људи грешити и зато је оставио лек против свакога греха ма колики и ма какав био. То је лек покајање и исповест грехова наших. И сви ми повремено у животу своме, када осетимо савест своју да је оптерећена неким гресима, или када се припремамо за Свето Причешће ми идемо код свештеника, код духовника, исповедамо грехе своје и преко руку свештеника добијамо од Бога опроштај грехова наших. Једно је исповест која се врши повремено и која траје једно одређено време, неколико минута или пола сата. А покајање је процес који траје целога живота, јер каже свети цар и пророк Давид: "Грех је мој стално преда мном". И сваки од нас то може поновити. Не може човек заборавити своје грехе. Он може и треба да се покаје за њих, али их не може заборавити. Као што човек који је преживео неки удес или операцију, извађено слепо црево, жуч или нешто друго из организма - то зарасте, више не боли, али се он увек сећа тога да је имао ту операцију. Тако се и ми увек сећамо грехова наших. И сећајући се њих ми целог живота приносимо Богу покајање за те своје грехе. А покајање јесте истинско само онда када се трудимо да те грехе наше не понављамо. Тако су и монаси по преимућству призвани на покајање. И монашки живот јесте живот покајника, јер Господ је само таквима обећао Царство Небеско. "Покајте се и верујте у јеванђеље" (Мк 1, 15), био је почетак проповеди Господа Христа. "Покајте се, јер се приближило Царство Небеско" (Мт 3, 2), био је почетак проповеди светог Јована Претече на Јордану када је дошао да крштава и да припрема народ за сусрет и пријем Господа Христа. Приближи се Царство Небеско, каже свети Претеча. Али пре тога треба се покајати, јер шта нама вреди ако је дошло Царство Небеско, ако се приближило, а ми нисмо спремни и нисмо способни да у њега уђемо. А Царство Небеско је царство Оца и Сина и Светога Духа, царство светости, царство блаженства, царство мира. Тамо не може ништа грешно, нечисто и прљаво ући. Зато је потребно док смо у овоме животу овде да очистимо себе од сваке прљавштине тела и духа управо Светом тајном Покајања и исповести својих грехова». После монашења приређена је вечера за све присутне.

Сутрадан је Владика Артемије служио свету архијерејску литургију. Епископу су саслуживали протосинђели Николај (игуман Црне Реке) и Стефан (игуман Зочишта), јеромонаси Варнава и Иринеј, протојереј Радослав Јанковић, протонамесник Радомир Алексић, јереј Дејан Јаковљевић, јерођакони Дамјан и Мартинијан. Малена црква Светог Архангела Миахила као и пећински ходници око ње били су испуњени верницима пристиглим из различтих делова Србије са жељом да учествују у овом празновању. Након литургије преломљени су славски колачи.  Овогодишњи домаћин заједно са манастиром био је Горан Јосијевић из Јасике код Крушевца. За следећу годину колач је узела Љиљана Хаџи-Дикић из Ниша. Владика Артемије је затим поделио нафору верном народу а нешто касније приређен је славски ручак у манастирској трпезарији. У току ручка отац Радослав Јанковић одржао је беседу о духовном значају манастира Црна Река.

Извор: Епархија рашко-призренска