Празник Светог Игњатија Богоносца у Петропавлову

Празник Светог Игњатија Богоносца у Петропавлову
Празник Светог Игњатија Богоносца у Петропавлову
Празник Светог Игњатија Богоносца у Петропавлову
Празник Светог Игњатија Богоносца у Петропавлову

У Петропавловом манастиру 2.јануара 2019. године свечано је прослављен празник Светог Игњатија Богоносца.

Светом архијерејском Литургијом началствовао је Епископ диселдорфски и немачки г. Григорије уз саслуживање Епископа захумско-херцеговачког г. Димитрија и умировљеног епископа Атанасија, као и бројних свештеника и свештеномонаха.

На крају Литургије у којој је учешће узео велики број верних, преломљени су славски колачи и узнето благодарење Господу и Светом Игњатију кога као своју крсну славу и молитвеног заступника, поред владике Григорија, прославља још неколико присутних свештеника и верника.

После читања светог Јеванђеља, обратио се владика Григорије: -Ово је велики, троструки празник јер осим Светог Игњатија прослављамо још и Светог Данила Хумског и Светог Јована Кронштатског, који су нам и својим поукама и списима, али пре свега својим животом посведочили да је врхунац пројаве наше вјере – служење, прије свега богослужење, а потом служење свима ближњима који су нам од Бога повјерени и међу којима живимо.

-Прослављање крсне славе, коју је српском народу као благослов и свештени задатак оставио још Свети Сава, веома је значајно и надахњујуће будући да управо оно позива и подстиче на искрено и неуморно служење другима у љубави и заједничарењу свете Цркве, подсетио је владика Григорије.

На крају Литургије, дајући свима вернима свој архијерејски благослов, владика Димитрије је свечарима честитао славу: -Дугогодишње прослављање Светог Игњатија као крсне славе мог претходника све вернике Епархије чврсто је везало за личност Светог Игњатија. Овај празник спонтано нас уводи у велики предстојећи празник Христовог Рођења. 

После заједничарења у светој Литургији, заједничарење и дружење у духу најискреније хришћанске и братске љубави настављено је у манастирској трпезарији, уз свечану празничну трпезу и појање најмлађих.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка