Празник Светог Николаја нас сабира око Имена Свете Тројице

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, поводом празника преноса моштију Светог Николе, храмовске славе манастира Врањина на Скадарском језеру, Свету службу Божију у овом манастиру.

„На овом мјесту је боравио први зетски Епископ Иларион", рекао је Владика Амфилохије у литургијској проповиједи бројним вјерницима сабраним на Светој служби. „Изгледа да је овдје био и његов гроб. Али, ова Светиња је разапињана кроз вјекове, умирала и васкрсавала. Последње њено велико страдање било је 1843. године када су Турци разорили стари немањићки храм. Овај данашњи храм је саградио Никола Петровић Његош, заједно са конаком. Ако Бог да, наћи ћемо ми темеље старога храма ", рекао је он. „Данашњи празник Светог Николаја нас сабира око Имена Свете Тројице, Оца и Сина и Духа Светога. Тајну Пресвете Тројице посебно прослављамо на сјутрашњи дан, на Тројичиндан, када се у пунићи открила та велика и Света тајна, када се јавио Бог Отац и Бог Син силом Духа Светога у виду огњених језика који су сишли на ученике Христове. И од тада до данас непрекидно силазе на све оне који примају вјеру у Пресвету Тројицу и у Цркви се крштавају у име Оца и Сина и Духа Светога", рекао је Митрополит Амфилохије.

Након литургије и резања славског колача подијељене су захвалнице добротворима овога манастира који помажу његову обнову.

Поред свештенства и свештеномонаштва из других манастира Митрополије, данашњој светковини на Врањини присуствовала су и двојица свештеника и црквени хор из Бачке Паланке.

Извор: Светигора прес - Р.В.