Празник Светог Саве у Араду, Румунија

Празник Светог Саве у Араду, Румунија
Празник Светог Саве у Араду, Румунија
Празник Светог Саве у Араду, Румунија
Празник Светог Саве у Араду, Румунија

Епископу будимском и администратору темишварском г. Лукијану уручен орден Светог Саве Бранковића за посебне заслуге на пољу зближавања српског и румунског народа

Дана 27. јануара 2019. године, када Српска Црква слави Светог Саву, свог првог Архиепископа, свету архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Араду служили су Његово Високопреосвештенство Архиепископ арадски г. Тимотеј и Његово Преосвештенство Епископ будимски и администратор темишварски г. Лукијан уз саслужење српског и румунског свештенства.

У години када Српска Православна Црква прославља значајан јубилеј, 800 година аутокефалности, по благослову Његовог Блаженства Патријарха румунског г. Данила, архиепископ Тимотеј уручио је епископу Лукијану орден Светог Саве Бранковића за посебне заслуге на пољу зближавања српског и румунског народа који деле заједничку прошлост, нарочито на просторима Епархије темишварске. Осим заједничке прошлости прожете братском љубављу од великог значаја је и архипастирски рад епископа Лукијана на заједничком суживоту у садашњости.

На крају свете Литургије преломљен је славски колач и одслужен помен ктиторима храма, племенитој породици Текелија, од којих је најпознатији задужбинар гроф Сава Текелија. У наставку сабрања, деца су извела пригодан програм певајући Светом Сави у част, а Црквена општина Арад била је и домаћин изложбе женских ручних радова. Славску свечаност увеличао је и српски црквено-уметнички ансамбл из Великог Семиклоша.