Празник Светог Саве у Карловцу

Након више од четрдесет година, у организацији Српске православне Црквене општине у Карловцу и Српског културног друштва „Просвјета" пододбор Карловац а уз свесрдну помоћ и благослов Његовог Преосвештенства Епископа горњокарловачког Г. Герасима одржана је 26. јануара 2009 год. у Зорин дому у Карловцу свечана Светосавска академија.

Академију је отворио и благословио Епископ Герасим поздравивши госте међу којима су били и потпредседник Владе Републике Хрватске Г. Слободан Узелац, Конзул Републике Србије у Ријеци Госпођа Мира Јегдић, градоначелник града Карловца Г. Дамир Јелић уз чију је значајну помоћ и одржана ова приредба, те гости из Пискавице (Република Српска), Новог Места (Словенија) као и многобројни карловчани.

У богатом културно-уметничком програму наступили су КУД „Пискавица" из Републике Српске, певачка група из Жегара, балетни ансамбл Зорин дома, КУД „Просвјета" пододбора Крњак, Војнић и Вргинмост и ученици православне веронауке из Крњака.

На крају Академије уручену су награде Граду Карловцу и Градоначелнику Г. Дамиру Јелићу за помоћ у реализацији ове прославе, Г. Рајку Радусиновићу председнику КУД Пискавица а орденом Светог Саве трећег Степена одликован је Г. Ђорђе Петровић академски сликар из Карловца.

По завршетку за све госте приређено је послужење где се за добру атмосферу побринуо оркестар КУД „Пискавица".

На сам празник Светог Саве, Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Николаја мириликијског у Карловцу служио је Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки Г.Г. Герасим уз саслужење карловачких свештеника јереја Славише Симаковића и јереја Горана Славнића.

У својој беседи Епископ Герасим нагласио је да је Свети Сава управо како се и каже у тропару учио и водио српски народ којим путем да иде, а тај пут је једино Христов пут и кад год би скретали са њега губили смо се, посустајали и нестајали. Једино нас Христов пут води ка нашем крајњем одредишту и циљу а то је заједница са Богом и Царство Небеско.

У манастиру Богородице Тројеручице у Доњем Будачком, служено је у храму Светих апостола Петра и Павла вечерње богослужење, пресечен је славски колач, ученици православног веронаука из Крњака рецитовали су пригодне Светосавске песме а за сву децу уручени су и поклон-пакетићи.

Приређена је трпеза љубави за сав верни народ који се у великом броју поводом овог празника сабрао у манастиру.

Извор: Епархија горњокарловачка