Празник Светог Саве у Невесињу

Празник Светог Саве у Невесињу
Празник Светог Саве у Невесињу
Празник Светог Саве у Невесињу
Празник Светог Саве у Невесињу

Празновање Савиндана почело је вечерњим богослужењем и свечаном академијом у организацији Општине Невесиње, Црквене општине Невесиње, Радио Невесиња и школских установа уз богат културно-уметнички програм. У беседи свештеник Зоран Илић пут Светог Саве упоредио је са трагањем за извором и смислом: -Оставити двор, његову раскош и привилегије и повући се у самачки манастирски живот избор је који мали број људи разумије и у данашњици.

Отац Зоран је упоредио пут Светог Саве са цитатом из књиге „Мали Принц“ где јунак приче на констатацију трговца да би употребом чудесних пилула које гасе жеђ недељно уштедео 53 минута одговара: Када бих ја имао 53 минута, ја бих се лагано упутио ка неком извору. Свако од нас ко се вечерас лагано упутио овде, оставивши ужурбаност живота и бригу да се нешто важније од овога мора радити, послушао је глас Малог Принца и пошао на извор на који је и Свети Сава кренуо у својој младости одабравши пут Христовог спасења.

Свету Литургију служио је протојереј-ставрофор Зоран Илић уз саслужење јереја Младена Чалије. Након свете Литургије преломљени су са славски колачи у Средњошколском центру и Основној школи, где су програм посвећен Светом Сави уприличили вредни ђаци ових установа.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка