Празник Светог Саве у Призрену

Празник Светог Саве у Призрену
Празник Светог Саве у Призрену
Празник Светог Саве у Призрену
Празник Светог Саве у Призрену

Свети Сава је свечано прослављен у царском граду Призрену. Свету Литургију служио је Епископ рашко-призренски Теодосије уз саслужење свештенства. Епископ је у чин протосинђела рукопроизвео дечанског јеромонаха Андреја, професора Призренске богословије. После свете Литургије, из грла призренских богословаца заорила се Светосавска химна, а девојчица Милица, једини српски ђак првак у Призрену, рецитовала је песмицу, после које је уследила беседа епископа Теодосија.

Славска трпеза љубави уприличена је у Епископији у Призрену, после које је уследила Светосавска академија у Богословији Свети Кирило и Методије. Уважене госте: представника Владе Србије г. Мирка Крлића, ректора Универзитета у Бањалуци г. Станка Станића, бившег ректора Приштинског универзитета у К. Митровици г. Здравка Витошевић, као и све присутне, поздравио је речима добродошлице проф. Дејан Ристић. Светосавску беседу је изговорио епископ Теодосије, ректор Призренске богословије.

После пригодног програма, који су припремили ученици Богословије, помоћник директора Кацеларије за Косово и Метохију г. Мирко Крлић, обратио се, као представник Владе Србије, бираним речима и поделио новчану помоћ ученицима, професорима и радном особљу Призренске богословије. Говорио је и г. Станко Станић, ректор Универзитета у Бањалуци, велики пријатељ и добротвор Призренске богословије.

Извор: Епархија рашко-призренска