Празник Светог Серафима, Архиепископа богучарског

На дан прослављења Светог Серафима, Архиепископа богучарског и Чудотворца, 26. фебруара 2017. године служиће се саборна Литургија у патријарашкој Саборној цркви Светог Александра Невског у Софији, где је тачно пре годину дана одржано свечано прослављење овог светитеља. Свечаним богослужењем начаствоваће Митрополит пловдивски г. Николај уз саслужење Епископа тихвинског и лодејнопољског г. Мстислава и епископâ Бугарске Православне Цркве. Његова Светост Патријарх г. Неофит молитвено ће присуствовати Литургији.

Светитељ Серафим (Соболев) је похрањен у крипти руске цркве у Софији. Архиепископа Богучарског канонизовале су Руска Православна Цркве и Бугарска Православна Црква 2016. године. На састанку одржаном 5. фебруара 2016. године Свети Синод Бугарске Православне Цркве одлучио је да свечано прослављање новог светитеља буде 26. фебруара - на дан његовог упокојења.

Програм литургијских славља почеће 25. фебруара увече у руској цркви Светог Николаја где у крипти почива његово нетљено тело. Литија на челу са иконом новоканонизованог светитеља, која је дар Руске Цркве, кренуће према Саборној цркви Светог Александра Невског где ће се одслужити свеноћно бденије. Сутрадан, 26. фебруара одслужиће се торжествена Литургија у овом храму, а у наставку ће се у руској цркви пред светитељевим гробом служити молебан.

Извор: Бугарска Патријаршија (превод с бугарског Информативне службе СПЦ)