Празник Светог Стефана у манастиру Бањска

У манастиру Бањска јуче је свечано прослављена манастирска слава - празник Светог првомученика и архиђакона Стефана. Свету Литургију служио је Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Г. Теодосије уз саслужење дванаест свештенослужитеља. Поред верника са севера Косова и Метохије у Светој Литургији учествовала је и група поклоника из Петрограда коју је предводио протојерејем Генадије, управник петроградског музеја Светог Јована Кронштатског.

Отац Генадије је, заједно са браћом и сестрама из Русије, донео је на дар икону Пресвете Богородице која ће након посете светињама Српске Православне Цркве бити уручена Његовој Светости Патријарху српском Г. Иринеју.

После Свете Литургије Владика Теодосије је благословио славске колаче и преломио их са данашњим свечарима. Поред игумана манастира Бањске јеромонаха Данила, домаћини славе били су Крстимир Пантић, председник општине Косовска Митровица, и представници општине Звечан.

Владика Теодосије искористио је овај свечани тренутак у манастиру Бањска да званично додели архијерејску грамату г. Дину Триандафилу (Dean Triantafilou), генералном директору Међународне православне хуманитарне организације (International Orthodox Christian Charities IOCC) из Балтимора. Г. Триантафилу и представник IOCC Ненад Прелевић из Подгорице већ годинама активно помажу српски народ и Цркву на Косову и Метохији показујући несебичну хришћанску и братску љубав.

После славске литије око храма, игуман Данило је припремио је свечани ручак за све уважене госте који су и ове године обележили славу овог угледног и древног манастира, задужбине Светог Краља Милутина.

Извор: Епархија рашко-призренска

Празник Светог Стефана у манастиру Бањска
Празник Светог Стефана у манастиру Бањска
Празник Светог Стефана у манастиру Бањска
Празник Светог Стефана у манастиру Бањска