Празник у манастиру Ђурђеви Ступови

Празник у манастиру Ђурђеви Ступови
Празник у манастиру Ђурђеви Ступови
Празник у манастиру Ђурђеви Ступови
Празник у манастиру Ђурђеви Ступови

Заједнички празник Светог Јована Златоустог, Светог Василија Великог и Светог Григорија Богослова – Света Три Јерарха молитвено је прослављен 12. фебруара 2019. године у манастиру Ђурђеви Ступови.

Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије уз саслужење братије манастира, свештеника беранског намесништва уз молитвено учешће верног народа.

Речима архипастирске беседе сабранима се обратио Преосвећени Епископ Јоаникије, говорећи о великим учитељима и светилницима Цркве Божје, Светим Василију, Јовану и Григорију:

-Данас прослављамо три апостола Христова, који су послије Светих апостола наставили, у правом смислу ријечи, апостолску службу у васељени. Зовемо их васељенским учитељима и светитељима што они, ваистину, јесу, а то су постали зато што су узели крст свој, сваки од њих тројице, и као Свети апостоли пошли за Христом од својих младих дана.

У вријеме цара Константина и послије Миланског едикта, многи незнабошци су пришли Цркви, а Божји угодници и васељенски учитељи, светитељи које данас прослављамо узели су на своја плећа народ који још није био довољно просвећен Било је доста хришћана и у вријеме незнабожачке римске империје, али не треба заборавити да је хришћанство било гоњено и да су се све до цара Константина, па и после њега, многи држали незнабоштва, јелинства, а ови светитељи, који су изучили и световну мудрост, књижевност, философију, били добри познаваоци историје, умјетности, знали су да приђу народима који до тада нијесу били хришћани.

Они су крстили стару јелинску културу и цивилизацију, а истовремено, будући отворени према новодошавшим у Цркву Божју, чували су као апостоли Христови свету вјеру Откривења Божјег, свету тајну Цркве Божје. Примајући незнабожачке народе они су им, заправо, давали Јеванђеље Божје. До дана данашњег они су, послије Светих апостола, највећи ауторитети у Цркви, осим Светог Јована Крститеља, Мајке Божје, Светих апостола. Послије Светих апостола увијек помињемо ову Свету тројицу великих јерараха.

Заједнички празник Светог Јована Златоустог, Светог Василија Великог и Светог Григорија Богослова установљен је касније. Као што, често, бива међу људима спорили су се око тога који од њих је највећи. Сваки од њих је по нечему био највећи, али је њихова величина, заправо, иста. Сваки је употребио свој дар на славу Божју и то има пуно дејство, сви су живјели светим животом. Сви су имали исту вјеру, сви су ишли истим путем, а са различитим даровима, различитим способностима и талантима, које су умножавали. Они су међу онима који су умножили своје дарове, који нам свијетле својим светим животом, светим дјелима и учењем. Сва тројице су велики познаваоци Светог писма, сва тројица велики познаваоци световне мудрости, али, прије свега, људи вјере, људи молитве, људи светог живота, аскете, подвижници и борци, узори до дана данашњег за сваког свештеника и за сваког хришћанина.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка