Празник у Митрополији дабробосанској

Празник у Митрополији дабробосанској
Празник у Митрополији дабробосанској
Празник у Митрополији дабробосанској
Празник у Митрополији дабробосанској

Величанствене прославе Ивандана у Биљешеву и Турбету код Травника

Овогодишњи Ивандан или Јовандан - празник Рођења Светог Јована Крститеља и његово прослављање у селу Биљешеву у општини Какањ уистину ће остати забележен у летопису тамношњег храма. Наиме, прогнани (1992/93) Срби Биљешева и расејани широм света и њихови гости и пријатељи сабрали су се око светог храма да после девет година дочекају новог Митрополита, свештенство и драге госте. Након свечаног дочека и уласка у храм почела је света Литургија. Храм Светог Јована Крститеља уистину је био претесан и мален да би под своје сводове примио све који се сабраше у име Господње у Биљешеву.

Митрополиту су саслуживали протојереји-ставрофори Јован Рајак, Славиша Ђурић и Зоран Живковић, јереји Марко Малеш, Немања  Лакић и Драгиша Цвјетковић и ђакон Будимир Гардовић. Нако свете Литургије обављен је трократни опход око светог храма, благословљено је славско кољиво, а са кумовима славе преломљен је славки колач.

У наставку приређена је богата трпеза љубави за све присутне у току које су песмом и игром окупљени Биљешевци наставили свето и благословено литургијско славље и прослављање Господа и његовог светог угодника Јована Крститеља.

У беседи на јеванђелску тему 'Не бој се Захарије, твоја молитва је услишена' Митрополит је истакао: -То је порука и за све нас да се не плашимо и не бојимо да будемо своји на своме! Биљешево је ваше село и чувајте своје село које сте под ратним неприликама напустили или били протјерани. Данас је свијет једно глобално село и ништа није далеко па ни вама да долазите у своје Биљешево, да га обнављате и учините радост својим прецима, светим и дивним људима који су сваку стопу ове буљешеске земље сузама и крвљу натопили, али исто тако и вашим потомцима који ће бити поносни на оно што им оставите у аманет.

-Данас чусмо свједочаство и благу вијест коју Свети архангел Гаврило јавља Захарију да је услишена молитав његова и да ће његова жена Јелисавета родити сина! Овим нам Бог саопштава да је свако дијете благослов и дар Божији и да тамо гдје Бог хоће  мјењају се закони природе! Јелисавета која је била бездјетна гле вољом божијом и благословом Његовим затрудњеће у старости својој и родиће велико чудо од дјетета - пророка, претечу и крститеља Господа нашег Исуса Христа.  Потсјетимо се како исто овако дође анђео Господњи праоцу Аврааму и речу да ће до догодине његова стара жена Сара родити сина  и да ће се преко њега сјеме његово умножити као пијесак морски.. То је благослов Божјим онима који свето и праведно живе и који сву наду своју полажу на Господа свога, поручио је митрополит Хризостом.

У присуство седамдесетак верника који су дошли из разних крајева Босне и Херцеговине прослављен је празник Рођења Светог Јована Крститеља на прелепом локалитету званом Црквине у месту Турбе код Травника. Велики број верника се причестио и после свете Литургије наставио дружење уз трпезу љубави  коју је припремио домаћин славе г. Миљан Баљак који је родом из Турбета а сад настањен у Источном Сарајеву. За домаћина славе следеће године пријавио се г. Мирко Чавић, родом из Турбета а сад настањен у Бања Луци.

Извор: Митрополија дабробосанска