Празник у Сплиту

Празник у Сплиту
Празник у Сплиту
Празник у Сплиту
Празник у Сплиту

На велики празник којим славимо успомену на улазак Христов у Јерусалим мноштво верника окупило се уз свога Епископа у Сплиту. Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у сплитској капели посвећеној Светом Сави.

-Како идемо у сусрет најрадоснијем хришћанском празнику сведоци смо многих дивних чудеса која су плод неизмерне моћи Господње. Данашњи празник, Цвети, неодвојив је од  Лазареве суботе, јер нам и један и други приказују Христову божанску природу. Непосредно пре уласка у Јерусалим Христос је васкрсао четвородневног Лазара и учинио чудо какво само Бог може. Кроз историју је било много великих људи, лекара и научника, али нико никада није могао да васкрсне човека из мртвих. Господ Исус чини ово чудо да би утврдио своје ученике у вери да је Он Спаситељ и Син Божји и да би неверним Јудејима показао да васкрсење може бити само Божје дело, поручио је Владика и додао:

-Нажалост, њихово помрачено срце није дозволило да они поверују да кроз Христа делују божанске силе, зато им је Он пружио највеће знамење од свих, а то је управо Његово Васкрсење. Васкрсење Лазарево и свечани улазак Господа Христа у Јерусалим као месије и Спаситеља света показују да људска историја има смисла, а најдубљи смисао открива у доласку Христовом на Голготу, на Велики петак, Његовом распећу и Васкрсењу из мртвих. Тиме се показује пуноћа историје, јер без крста и васкрсења овај свет не би имао смисла и последња истанца у њему био би гроб.

Владика је нагласио да је важно да активно учествујемо у црквеном животу и богослужењима, јер свако од нас носи неки крст, али нисмо без наде ако идемо за Христом који нам дарује вечни живот и васкрсење.

Извор: Епархија далматинска