Празник у Зочишту

На дан молитвеног спомена Светог апостола и јеванђелисте Матеја, 29. новембра 2020. године, у манастиру Светих лекара Козме и Дамјана у Зочишту братство на челу са игуманом архимандритом Стефаном (Миленковићем) служило је свету Литургију.

Тумачећи прочитано јеванђељско зачало о милостивом Самарјанину, игуман Стефан је подсетио: -Господ нам указује како и ми треба да чинимо добро ближњима око себе, како бисмо били ближњи једни другима, а најближи нама је Господ Исус Христос који себе овде назива Самарјанином. Свакога треба да заволимо, као што је и Господ наш показао љубав за цео људски род од Адама и Еве.

-Божићни пост је једно од оружја које имамо заједно са молитвом да би могли да се изборимо са свим искушењима овог света и да покажемо Богу чији смо. На почетку сваког поста ми тражимо опрост од својих ближњих и за знане и за незнане грехе. Стога треба само да од Бога тражимо утеху и снагу да издржимо искушења која нас овде сналазе у овоме свету и животу. Данашње поколење људи, па и нас православних хришћана, болује од гордости, али тражимо лека од Бога. Пост је дивно време да се сетимо грехова својих и да више себе приведемо Богу, напомиње игуман манастира Зочишта. 

Извор: Радио Слово љубве