Празник Ваведења у Волонгонгу, Аустралија

Празник Ваведења у Волонгонгу, Аустралија
Празник Ваведења у Волонгонгу, Аустралија
Празник Ваведења у Волонгонгу, Аустралија
Празник Ваведења у Волонгонгу, Аустралија

Велике светиње из Свете земље у српској парохији у Волонгонгу

Поводом Ваведења Пресвете Богородице, у претпразнички недељни дан, 3. децембра 2017. године, Коло српских сестара „Косовка девојка” из Волонгонга прославило је славу. Свечаност је била вишеструка. Уз појање дечјег хора, сестара из манастира Талонг и Канбере, породице Збиљић и певнице слављеничке парохије, као и уз саслужење пропрезвитера-ставрофора Милана Збиљића, Илије Драгосављевића из Канбере, Душана Стефанова са Голд Коста, Љупка Чувриловића из Дапта и протођакона Петра Мракића свету Литургију је служио Преосвештени Владика аустралијско-новозеландски г. Силуан.

Тог јутра игуманија Ана са искушеницом из манастира Светог великомученика Георгија из Светог града Јерусалима на поклоњење је донела честицу Часног крста, мошти Свете Варваре и Светих мученика витлејемских и хозевитских. Пред почетак Литургије Владика је рукоположио четворицу младића из парохије у свештени чин чтеца тј. читаче свештених Писама парохије у Волонгонгу и тим поводом додиелио им пригодне грамате.

Домаћица славе била је гђа Милена Премовић са породицом која је са предсједницом гђом Сандром Одак-Фланаган и Преосвећеним Владиком г. Силуаном, сестрама и народом преломила славски колач.

За домаћице наредне славе примиле су се гђе Катарина Марковић и Смиља Дејановић. С обзиром на велику светињу која је тога дана походила поменуто парохију након свете службе Његово Преосвештенство Владика г. Силуан и игуманија Ана из Јерусалима у порти храма су заједнички, а у трајни спомен велике духовне радости, посадили дрво маслине која, по ријечима Епископа, символизује изливање изобилне милости Божје на ово место и парохију.

Након свете службе, у Парохијској сали која је била мала да прими све присутне, дечији хор је извео неколико пригодних песама у част доласка великих светиња хришћанскога света, Преосвештеног Владике и мати игуманије. Сабирајући утиске велике духовне радости парохијани и верници из Волонгонга, Дапта, Канбере и Сиднеја провели су угодно поподне уживајући у богатој славској трпези коју су припремиле вредне сестре слављенице које наредне године славе педесету годишњицу деловања и активног рада.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска