Предавање др Атанасија Јевтића на Институту за православно богословље у Минхену

На позив професора библистике и новозаветног богословља др Константина Николакопулоса, садашњег декана Института, и проф. др Атанасија Влециса, професора систематског богословља и етике, епископ др Атанасије Јевтић је 3. јуна 2019. пред тројицом епископа – диселдорфског и целе Немачке Григорија,  херцеговачког Димитрија и берлинског и све Немачке Агапита, пред монасима и монахињама, свештенством више јурисдикција, а највећма пред студентима овог Института, одржао гостујуће предавање на тему: ”Богословље, Домострој, Литургија у историји спасења”.

У широком луку свог богословско-ерудитског Tour d'Horizon, Преосвећени Атнасије је говорио на богословске теме које се тичу сржи хришћанског исповедања вере, хришћанске онтологије, православних  догмата, Литургије и историје вере, тражећи живе примере старозавенте и новозаветне егзегетике које поткрепљују његове тезе.

Његова патролошко-патристика компетенција дошла је до посебног израза у низу многих цитата светоотачке књижевности, као и егзегетских топоса у неколико посланица Св. Ап. Павла, што је била негдашња тема његове дисертације. Посебно место у овом предавању имали су дела Св. Николаја Жичког и Охридског (Владика Атанасије додаје и Дахаушког) и Св. Јустина Ћелијског.

После предавања, које је у напетости пратио препуни аудиторијум библиотеке Института, уследило је неколико питања на које је владика Атанасије, са њему својственим смислом за хумор и поанте, одговарао у стилу великог теолога наше Цркве. 

Протопрезвитер-ставрофор Зоран Андрић (Минхен)