Предавање Џона Бера у Београду: Изазов наше прошлости и испитивање прошлости

Протојереј др Џон Бер, декан Академије Светог Владимира из Њујорка, одржао је данас у великом амфитеатру Православног богословског факултета Универзитета у Београду, надахнуто предавање на тему Изазов наше прошлости и испитивање прошлости; у присуству професора и многобројних студената.

На почетку предавања Његово Преосвешетнство Епископ западноамерички Г. др Максим упознао је све присутне са животом и радом о. Џона Бера.

Сама тема Изазов наше прошлости и испитивање прошлости била је изазовна како за предавача, тако и за слушаоце. О. Џон Бер је предавање поделио у два дела: Иднентитет Христов и Наш идентитет у Христу. У првом делу истакнути су: модерни приступ у науци када се говори о реалном Господу Исусу Христу; химнографија и Предање у Цркви као тумачи Васкрслог Христа. За савременог човека, који трага за Истином, о. Џон Бер је посебно издвојио новозаветно место: пут за Емаус, када су ученици препознали Христа када је Он преломио хлеб, што се и данас дешава на Светој Литургији. У другом делу предавања, проф. Бер је говорио о изазову историје и нашем тумачењу прошлости.

На крају предавања, Његово Преосвешетнство Епископ бачки др Иринеј поздрављајући уваженог госта, закључио да његово предавање на сажети начин сажима нашу новозаветну веру, христологију и етику, у живом дијалогу са реалношћу. Епископ Максим је успешно симултано превео предавање о. Џона Бера и најавио предавање у четвртак у 12 часова на тему Задаци православне теологије у 21. веку, у великом амфитеатру Православног богословског факултета, ул. Мије Ковачевић 11-б.