Предавање епископа Кирила у Чикагу

У Саборном храму Васкрсења Христовог у Чикагу 1. децембра 2017. године викарни Епископ диоклијски и заменик администратора Епархије бунеосаирејске и јужно-централноамеричке г. Кирило одржао је предавање на тему Живот православног хришћанина у савременом свету.

Предавање је у име Православне омладинске заједнице Епархије средњозападноамеричке организовала Сандра Глишић. Иако је предавање првенствено било намењено младима, са децом су дошли и њихови родитељи па је сабрање имало породични карактер. Једног од најмлађих Епископа наше свете Цркве, у име Саборног храма представио је протојереј Добривоје Милуновић.

Износећи укратко живот епископа Кирила, он је нарочито нагласио да је пре богословског образовања Владика завршио природноматематичке студије на универзитетима у Подгорици, Београду и Москви. Тако је, упознајући законе логике и природе, Владика Кирило пронашао пут до Вечног Логоса и Творца свега створенога.

Владика Кирило је у своме обраћању вернима покрио широк спектар изазова са којима се сусреће савремени човек. Најважније од свега јесте да човек препозна време у коме живи и пронађе смисао постојања који излази из оквира овосветског и материјалног. Као добар познавалац природних наука, Владика је указао на Њутна, Лајбница и друге научнике који су откривајући законе у природи препознали њиховог устројитеља – Бога Оца, Сина и Духа Светога који је из љубави створио овај свет и човека, као круну стварања, да њиме благоразумно управља. На веома леп и једноставан начин он је указао на комплиментаран однос православног богословља и науке, мудро  упозоравајући слушаоце да се у обе области треба чувати крајности.

Предавање је било прожето јеванђелским поукама, наводима из посланица светог апостола Павла и светих отаца Цркве. У више наврата Владика Кирило се позивао на једног од највећих српских песника, Митрополита цетињског Петра II Петровића Његоша, дословно преносећи вернима наводе из Горског вијенца и Луче Микрокозма. Посебан пажњу Владика је посветио значају трезвеноумља и молитве у животу православних верника, са нарочитим освртом на Исусову молитву. Да би молитва била благотворна и корисна за наше спасење, потребна је усмереност ума и велика пажња. У том смислу он је истакао потребу да сваки верник има свога духовника,, свештеника или монаха, који ће му помагати и руководити у духовном животу. Нарочито у савременом свету пуном изазова и искушења. После предавања, Владика је одговарао на питања и ово дивно духовно сабрање учинио још занимљивијим и значајнијим.

Испуњени духовним миром и радошћу, млади и њихови родитељи су примили благослов Владике Кирила који их је даровао иконама Светог Арсенија Сремца, наследника Светога Саве, и задовољни отишли својим домовима.

протојереј Добривоје Милуновић

Извор: serbiancathedral.org