Предавање у Гимназији „Патријарх Павле“

Предавање у Гимназији „Патријарх Павле“
Предавање у Гимназији „Патријарх Павле“
Предавање у Гимназији „Патријарх Павле“
Предавање у Гимназији „Патријарх Павле“

У београдској општини Раковици постоји једна необичност: у једној згради функционишу две школе: Основна школа "14. октобар" и „Гимназија Патријарх Павле". Име блаженопочившег патријарха Павла од 1. септембра ове школске године понела је 15. београдска гимназија. Ова гимназија је још пре годину дана тражила да понесе име блажене успомене 44. поглавара Српске Православне Цркве. И на основу решења Министарства просвете, науке и технолошког развоја,  од нове школске  2016/17. године ова школа се зове „Гимназија Патријарх Павле"!

Прво предавање у Гимназији „Патријарх Павле“ одржао је 20. октобра 2016. године протојереј-ставрофор др Драгомир Сандо, проф. Православног богословског факултета Универзитета у Београду и директор Одбора за катихетску наставу Архиепископије београдско-карловачке. Уваженог госта поздравио је директор Гимназије г. Јасмин Николовски.

Професори и ученици слушали су предавање на тему Схватање савременог образовања и васпитања у смислу хришћанске епистимологије. О просвети и образовању, васпитању и образовању, лику наставника и учитеља, и о самим ученицима и њиховом лику и делу, казивао је проф Сандо, упућујући на хришћанске вредности и, првенствено, потребну љубав исказану у професорском и учитељском звању, неопходно усавршавање знања и унапређење наставе,

Назив Гимназије„Патријарх Павле“ придаје и додатну одговорност и за наставни кадар и за ученике, јер светлост коју је проносио блаженопочивши патријарх Павле, смиреност, целомудрије, високоморалан живот којим је био узор у свету, и за хришћане и за нехришћане, тражи одговор у светлу сваког у Гимназији , казивао је предавач. Он је и кроз призму лика Патријарха Павла излагао предавање о просвети која про-светљује и носи светлост свету и образовању према  образу,  лику Божјем.

Иницијативу за промену имена 15. београдске гимназије  покренули су родитељи септембра 2015. године и донели одлуку на савету родитеља. Упућен је допис локалној самоуправи са којом су се сагласили одборници Општине Раковица. Благослов је дао и Његова Светост Патријарх српски Иринеј. Уз свесрдну сарадњу родитеља, професора и Општине Раковица данас ову Гимназију краси и име блаженопочившег Патријарха Павла чије је гробно место у манастиру Раковици , који је одредиште поклоничког путовања оних који долазе у Београд. Садашњи  министар просвете у Влади Републике Србије Младен Шарчевић добро познаје ову школу која је основана пре 24 године када  је био у Оснивачком одбору и помогао да школа стане на своје ноге. После његовог доласка на место министра донето је решење о промени назива 15. београдске гимназије у Гимназију Патријарх Павле.

З.Зец