Предбожићно славље у катедрали Светог Патрика у Карачију

Кардинал Карачија Џозеф Кутс позвао је чланове хришћанских цркава и других вера на догађај у катедрали Светог Патрика да би прославили слогу, мир и солидарност у духу Божића. Кардинал Џозеф Кутс, надбискуп јужног лучког града Карачија, позвао је хришћане и представнике других религија на предбожићно славље у катедрали Светог Патрика 12. децембра 2020. године. „Не само да се окупљамо да прославимо, већ морамо бити јединствени у нашим заједничким тешким временима“, поручио је кардинал Кутс.

Уједињени усред потешкоћа

Кардинал је подсетио да је надбискупија 2015. године окупила градске верске лидере након напада терориста Исламске државе на исмаилијску заједницу у којем је погинуло 45 људи. „Позвали смо верске вође и затражили од њих да се моле за жртве и њихове породице“, рекао је Кардинал напомињући: „Догађај су широко пратили међународни и национални медији.“

75-годишњи кардинал рекао је да је тај догађај постао „извор јединства за све нас у време када је у Карачију било пуно тероризма и немира“. Истакао је да је град дао угледне хуманитарце који су пркосили насиљу и ширили мир. Kардинал Кутс je рекао да се порука мира и хармоније мора ширити на основном нивоу ради стварних промена.

Алама Асан Сидики, генерални секретар Међународног социјалног старатељства „Албарака“ и Међурелигијске комисије за мир и слогу, позвао је све присутне да граде мир и братство почевши од „малих добрих корака“ који, како је рекао, „могу довести до великих промена у нашем друштву. То се може учинити само када су сви уједињени и осуђују мржњу и објављују љубав“.

„Једног дана,“ рекао је, „моћи ћемо поносно да кажемо себи да припадамо земљи коју је основао Мухамад Али Џина.“ „Његов сан о инклузивном Пакистану“, рекао је Сидики, „обистиниће се“.

Заједно за права мањина

Мангла Шарма, хиндуистички законодавац, захвалио се хришћанској заједници на напорима да промовишу међуверску хармонију и дијалог међу људима различитих верских група. Рекао је да би такве иницијативе за једнака права мањина требало да организују и подрже сви.

Отац Салех Диего, директор Националне комисије за правду и мир, поздравио је напоре ка међуконфесионалном и међуверском јединству. „Сви, не само хришћани, морамо се ујединити и заједно са хиндусима и сикима залагати за мир и правду“, рекао је. „Наш Господ је Господар Правде и све је могуће ако смо уједињени и стојимо заједно.“

Свештеник Сулеман Манзур, председавајући Међународне мисије Рафа, позвао је муслимане, хиндуисте, сике, парсе и друге заједнице да се придруже божићном мировном скупу у недељу, 20. децембра, који ће започети на хришћанско, гробљу и завршити у Карачи прес клубу.

Извор: vaticannews.va