Предложена канонизација преподобномученика Јефрем Новог Чудотворца

Грчка православна црква поново је иступила са иницијативом да се канонизује преподобномученик Јефрем Нови Чудотворац, соапштава грчки часопис „Вима".

Нови захтјев о уношењу у списак светих Грчке цркве преподобног Јефрема упућен је Константинопољском патријарху Вартоломеју.

Слична молба је упућивана раније неколико пута, први пут кад су прије шездесет година откривене светитељеве мошти, а потоњи пут 1997. године. Нова молба је прва од стране Архиепископа атинског Јеронима.

Синод Јеладске цркве предалаже да се празнују два датума посвећена светом Јефрему, 5. мај, дан његове мученичке кончине и 3. јануар, дан обретења мошти.

У писму Светог синода се каже да се преподобномученик Јефрем поштује не само у Грчкој, него и у другим земљама и већ постоје храмови подигнути у његову част, као и многобројне иконе, а број оних који желе да се поклоне његовим моштима стално расте.

Преподобномученик Јефрем (у свијету Константин) рођен је у Трикалији 1384. године у многодјетној породици. У четрнаестој години по мајчиној жељи отишао је из породице да га Турци не би одвели у јањичаре. Замонашио се у манастиру Благовијести у Итаки. 1424. године Турци су напали манастир и убили монахе. Јефрем није пострадао јер тада није био у манастиру. Кад се вратио затекао је убијену сабраћу, сахранио их и наставио да живи у манастиру. Након годину дана Турци су ухватили Јефрема и жестоко мучили желећи да сазнају гдје је манастирска ризница. Свети Јефрем је умро 5. маја 1426. године послије тешких мучења. 1950. године за вријеме ремонтних радова у манастиру, монахиња Макарија је замолила раднике да раскопају мјесто које јој се указало. Ту су обретене мошти преподобног. Од тада манастир зову обитељ преподобномученика Јефрема Новог Чудотворца гдје долази мноштва вјерника на поклоњење.

Извор: Митрополија црногорско-приморска