Председавајући Немачке бискупске конференције: Хомосексуалност неће бити у средишту предстојећег Светског синода бискупа у Ватикану

Однос Римокатоличке цркве према хомосекусалности неће стајати у средишту пажње предстојећег Светског синода бискупа о породици у Ватикану. Уместо тога, стајаће у првом реду дискусије о браку и породици, као и питање девтеробрачности, саопштава председавајући Бискупске конференције Немачке у једном интервјуу са телевизијском станицом Phoenix.

Папa Фрања је сазвао од 4. до 25. октобра 2015. г. Синод бискупа целога света у Ватикан. Кардинал Маркс опомиње на реалистичност и трезвеност и вели да не треба гајити претерана надања. При сабору црквених великодостојника из најразличитијих делова света и спектар тема и гледања на њих веома је широк. Уза све, овај Синод има само саветодавни карактер, а одлуке доноси лично папа.

У погледу на актуелне дебате о хомосексуалном и лезбијском партнерству, вели кардинал Маркс да му је битно да се људи не дефинишу само у погледу на њихову сексуалну оријентацију.

О спорном ставу швајцарског бискупа Хуондера о хомосексуалцима, кардинал Маркс вели да му комплетно предавање овог швајцарског бискупа, који је овај држао у Фулди у Немачкој, није познато, односно да му је оно само из колпортажне штампе познато. У овом предавању се бискуп Хуондер позвао на старозаветну Трећу књигу Мојсијеву у којој је подложност љубави истополних лица достојна каменовања.

Против ”фундаменталистичке егзегезе”

Кардинал Маркс вели да ако је његов сабрат дословно то тврдио, онда је на делу била ”фундаменталистичка егзегеза”, што би значило ”увођење поновне праксе каменовања”, додавши да ”о таквом нивоу не може бити речи”.

Случај бискупа Витуса Хуондра

Швајцарска делује као сабирно сочиво за изазовне друштвене теме у Европи. Њена култура директне демократије и неутралности воде ка референдумима, чији су исходи непредвидиви, као што је то био случај са забраном изградње минарета или за длаку неуспели ”стоп” имиграцији странаца.

И на црквеном пољу моћно ударају мишљења и менталне разлике  једне на друге на уском географском простору Хелвеције.

У свему томе има посебну улогу Витус Хуондер, бискуп из Кура (Chur), који фигурира као говорник конзервативног црквеног крила, док се његова сабраћа у Швајцарској бискупској конференцији труде да ублаже и релативизују његове вербалне оштрице које се односе на сексуални морал, заштиту живота и црквени поредак. Витус Хуондер је од 2007.г. бискуп у католичкој бискупији Кур у Швајцарској, иначе хабилитиран у предмету Литургике и вишегодишњи доцент на универзитетима у Фрибургу и Куру.

Само седам недеља пре почетка Бискупског синода о породици у Ватикану, на чијем се дневном реду налази и питање девтеробрачности и питање хомосексуалности, бискуп Хуондер је изазвао нову и жучно вођену дискусију. Наиме, удружење хомосексуалаца у Швајцарској, насловљено "Pink Cross", упутило је кривичну тужбу јавном тужиоцу против овога бискупа, за његов позив на јавно насиље против хомосексуалаца, учинивши се тиме, наводно, кажњивим. Бискуп Хуондер је у једном предавању цитирао места из Треће Књиге Мојсијеве (Књиге Левитске) из Светог Писма Старог Завета којим се сексуални однос између мушкараца кажњава смртном казном. Бискуп је на то додао да би ”ти цитати били довољни да се постигне заокрет у питању хомосексуалности из перспективе црквеног живота”. Ти цитати су по њему ”значајни и за дефиницију брака и породице: ”Нема никакве мнообразности брака и породице”, категорично тврди бискуп Хуондер.

Диференциране реакције

Реаговања су била различита и махом анонимна у такозваним ”друштвеним мрежама”. Док су једни упућивали грубе увреде и са гневом подбадали на мржњу, видевши наводно једнострано тумачење Библије, дотле су други у бискупу видели хероја и заштитника вере. Бискуп је додао да су његови ставови сагласни са званичним учењем Римокатоличке цркве, упутивши на ”Катихизис Римокатоличке цркве” из 1992.г. Председавајући Бискупске конференције Швајцарске Маркус Бихл, који је и бискуп Санкт Галена, на питање медија шта о овоме жели да саопшти, изјавио је да се ”начелно не изјашњава о мишљењима појединачних бискупа”. Није тешко уочити да су на делу супротстављене офанзиве изеђу конзервативног и реформистичког крила, не само унутар појединачних земаља, већ и унутар Курије.

Али би било илузорно очекивати да ће Бискупски синод у октобру бити фокусиран на овај феномен ”западних” земаља о ”хомо-браку” или девтеробрачности. У Африци, Азији или Латинској Америци народи имају сасвим друге проблеме и заступају сасвим друге ставове. Тамо је реч о глади, драматичним социјалним условима живота, доморадачким фамилијарним структурама, криминалитетом са дрогама, избеглицама и егсодусом читавих етнија у потрази за послом и основама егзистенције. Ови народи су у међувремену постали довољно свесни да би препустили богатом Западу да у њихово име диктира дневни ред.

Председавајући Бискупске конференције Немачке  кардинал Маркс се начелно залаже за више толерантности у друштву кад су у питању црквене расправе и ставови. Оне не морају да буду део општег јавног мишљења (mainstream), али су достојне напора да се макар ”позитивно издрже”.

приредио протођакон Зоран Андрић, Минхен