Председници Русије и Украјине поклонили се светињама Кијево-Печерске Лавре

У понедељак, 17. маја 2010. године, председник Руске Федерације Димитрије Медведев, који се налази у званичној посети Украјини, са својим домаћином, председником Украјине Виктором Јануковичем, посетио је Успенску Кијево-Печерску Лавру. Високе госте је дочекао поглавар аутономне Украјинске Православне Цркве, Митрополит Кијевски Г. Владимир, са више архијереја.

Председници Медведев и Јанукович поклонили су се Печерској икони Успења Мајке Божије у манастирском храму Воздвижења Часног Крста. Митрополит Владимир је служио молебан пред иконом која се обично налази изнад царских двери древног иконостаса, а која је, како је то уобичајено, посебним ременима овом приликом спуштена. Након молебана возглашено је многољетије Свјатјејешем Патријарху Московском и целе Русије Г. Кирилу, Блажењејшем Митрополиту Кијевском и целе Украјине Г. Владимиру са богочуваном паством, а такође и „Димитрију и Виктору, главама богоспасаваних држава".

У поздравном слову, Митрополит Владимир је рекао: „Милошћу Божијом дошли сте данас у древну Кијево-Печерску Лавру, која је прошла кроз многа искушења и уништења, и која је поново обновљена. Овде почивају нетљене мошти 120 угодника Божијих, Кијево-Печерских подвижника благочешћа. Ми верујемо у силу њихових молитава за све нас, а посебно за оне којима је дано да руководе људским умовима и срцима. Ово није лака служба, и ми је делимо са вама у нашим молитвама, нашим уздасима Богу и нашим добрим жељама. Нека у свим вашим делима на првом месту буде срце, и да успете у вашем раду на добро народа и на славу Божију".

За сећање на посету Кијево-Печерској Лаври Митрополит Владимир је председнику Медведеву поклонио факсимилно издање Пересопницког Јеванђеља и икону преподобног Теодосија Печерског, пожељевши да молитве овог светитеља увек прате рад председника руске државе. Виктору Јануковичу је даривана икона преподобног Антонија Печерског.

На дар Лаври, председник Медведев је предао копију Владимирске иконе Мајке Божије.

Председници су се након тога упутили у Ближње пештере Кијево-Печерске Лавре, где су се помолили у келији оснивача обитељи, преподобног Антонија Печерског, и поклонили светим моштима Кијево-Печерских чудотвораца - преподобних Агапита Печерског, Илије Муромца, Нестора Љетописца и других преподобних Отаца чије мошти овде почивају.

Извор: Митрополија црногорско-приморска