Председник Државне думе Руске Федерације С.Е. Наришкин примио Патријарха Иринеја

Председник Државне думе Федералног сабрања Руске Федерације С. Е. Наришкин 23. јула 2013. године у Москви уприличио пријем за Његову Светост Патријарха српског г. Иринеја

Разговорима су присуствовали представник Српског Патријарха при московском патријарашком престолу Епископ морвички Антоније, амбасадор  Републике Србије у Руској Федерацији Славенко Терзић, заменик председника Оделења спољних црквених послова протојереј Николај Балашов, представник Патријарха Московског и све Русије при српском патријарашком престолу протојереј Виталије Тарасјев, председник Комитета за питања друштвених удружења и религијских организација Државне думе Руске Федерације Ј.Е. Нилов и друге високе личности.

С.Е. Наришкин је топло поздравио поглавара Српске Православне Цркве, указавши на велики значај његове посете Руској Православној Цркви. Током разговора су додирнуте теме положаја православних светиња и српских заједница на Косову и Метохији, као и предстојећег значајног историјског датума – 100-годишњице Првог светског рата.

Обе стране су истакле важност обједињавања напора руских и српских научника по питању изучавања и популаризације историје Првог светског рата. С. Е. Наришкин је заблагодарио Свјатејшем Патријарху Иринеју на заузимању око обнове руског гробља у Београду – највећем у Европи компактном почивалишту руских војника који су се од 1914. до 1918. борили за слободу народа на Балкану.

Патријарх Иринеј је излагао о трагичном положају православних верника који су остали на Косову и Метохији, али и оних који су напустили свој родни крај и постали изгнаници за време војног конфликта 1999. и антисрпског погрома 2004. године. Поглавар Српске Цркве је заблагодарио руском државном руководству на подршци ставу Србије по косовском питању и изразио наду да ће се постићи праведно решење.

С.Е. Наришкин је указао на значај Православља, словенске писмености и културе као објединитеља руског и српског народа, и пожелео да високи гост понесе пријатне успомене са свечаности у Москви, Кијеву и Минску поводом 1025-годишњице крштења Русије.

Служба за комуникације Московске Патријаршије