Председник Макрон најављује конференцију о стању хришћана

Париз ће ове године бити поново место одржавања међународне конференције о стању оријенталних хришћана на Блиском истоку и Северној Африци.

Конференцију је најавио француски председник Емануел Макрон за време свог боравка у Египту почетком прошле недеље. Међународна конференција је одржана такође 2015. у Француској, а касније у САД, Шпанији и Белгији.

Председник се у Египту састао и са коптским патријархом Тавадросом, којег је уверио да је свестан да Копти последњих година па и деценија страдају од „неизвесности, тероризма и напада“ и да је плурализам „суштински саставни део“ борбе за мир у целом блискоисточном региону.

На првој међународној конференцији о стању оријенталних хришћана у септембру 2015. били су представници 60 држава, многих невладиних организација и организација Уједињених нација (УН). Тада су се ИДИЛ терористи раширили по великим подручјима у Ираку и Сирији, па је циљ конферениције био да се преузму хитне мере у циљу заштите хришћана, Јазида и припадника Зороастрине религије. Одржавањем ове конференицје Француска жели да покаже да се и држава стара око заштите традионалних верских заједница на Блиском истоку.

Извор: Катпрес (са немачког Инфо служба СПЦ)