Председник Међународног фонда јединства православних народа из Москве у посети Српској Патријаршији

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Г. Хризостом, члан Светог архијерејског синода Српске православне цркве, данас 21. децембра 2007. године, у Патријаршијском двору у Београду примио је Валерија Алексејева, председника Међународног Фонда јединства православних народа са седиштем у Москви, у чијој пратњи је био Славко Крстајић, директор овог Фонда за Србију и Црну Гору.

Цењени гост из Русије на пропутовању је за Бањалуку где га очекују разговори са Његовим Преосвештенством Епископом бањалучким Г. Јефремом и представницима власти Републике Српске, у циљу припрема за одржавање Међународне скупштине православља која треба да се у фебруару наредне године одржи у главном граду Републике Српске.

Његово Преосвештенство Епископ Г. Хризостом, захвалио се Господину Алексејеву на овој посети, истакавши немерљив значај и став кога се Русија и њено руководство држе у преговорима о очувању Косова и Метохије у саставу Републике Србије.

Господин Алексејев је пренео поздраве и жеље Његове Светости Патријарха московског и све Русије Г. Алексија, Његовој Светости Патријарху српском Г. Павлу, за што брже оздрављење, и повратак на свакодневне обавезе руковођења Српском православним црквом.

Опстанак Косова и Метохије и српског народа на свом вековном огњишту је главни задатак како Републике Србије тако и братске Русије, па став председника Владимира, Путина и руског министарства иностраних послова нимало не треба да чуди, јер Косово и Метохија са својом историјом је за цео православни свет Светиња, истакао је Алексејев.

Овом разговору присуствовали су и протојереј-ставрофор Саво Јовић, главни секретар Светог архијерејског синода и протонамесник др Лука Новаковић, директор Патријаршијске управне канцеларије.