Председник Медведев уручио орден Патријарху антиохијском Игњатију

Предсједник Русије Дмитриј Медведев 11. маја уручио је орден Пријатељства Патријарху антиохијском и цијелог Истока Игњатију Четвртом.

Церемонија награђивања уприличена је у Патријарашкој резиденцији, која се налази у старом дијелу Дамаска, поред катедралног сабора Успења Пресвете Богородице.

Патријарх Игњатије је казао да је за њега велика част да прими таквог високог госта, представника највеће у свијету помјесне Цркве. „Ми имамо одавно заједничку историју, ми смо заједно у свим условима, без изузетка. Поносим се тиме што сам мост између наших братских Цркава, народа", казао је Игњатије Четврти.

Он је изразио благодарност Дмитрију Медведеву за то што Русија наставља да тражи мир и то чини заједно са Сиријом. Медведев је казао да између Антиохијске и Руске цркве постији братски и сестрински однос, древна традиција и то је веома важно за развој Сирије и Русије. Предсједник је предао Игњатију Четвртом топле поздраве од Патријарха московског и све Русије Кирила и укратко испричао о преговорима које је водио са предсједником Сирије Башаром Асадом, казавши да су они односе између Русије и Сирије довели „на нови ниво".

Извор: Митрополија црногорско-приморска