Председник Молдавије стигао на Свету гору

Председник Молдавије стигао на Свету гору
Председник Молдавије стигао на Свету гору
Председник Молдавије стигао на Свету гору
Председник Молдавије стигао на Свету гору

Председник Молдавије Игор Додон приспео је 21. марта 2018. године на Свету Гору, где ће провести три дана као поклоник. Пошто делегација није хтела да путује чартером и државном пратњом, то су колима стигли у Букурешт по снегу. Председник ће присуствовати Божанским службама и целивати светиње у неколико светогорских манастира, а што је најважније, учествоваће у оснивању међународне организације „Пријатељи Православља“ у којој ће он држати положај председника.

Ово није његова прва посета Светој Гори. Он је недавно био у тродневној посети у августу, када је посетио молдавске скитове и вишесветогорских манастира. Према Додону, Света Гора је веома блиско повезана са Молдавијом, јер су многи молдавски владари 15. и 17. века обновили неколико светогорских манастира, а молдавски монаси су увек живели на Светој Гори, оснивајући манастире и испосничке ћелије. Током посете пре две године, Додон је дао своју реч да ће покушати да посети Свету Гору сваке године.

Председник је прво посетио манастир Ксенофонт, где се састао са цивилним гувернером Свете Горе Аристосом Касмироглуом. Одатле је у друштву гувернера посетио манастир Ватопед, где да је дочекао игуман архимандрит Јефрем (Куцу). Молдавска делегација остала је у Ватопеду на Свеноћном бденију и Божанској Литургији следећег дана.

Током садашње посете Светој Гори Додон ће се зацело састати са неким духовним предстојатељима, и посетиће неколико других манастира, међу којима Иверски, Пентократор, Свети Пантелејмон, стари Русикон и друге. Његово поклоничко путовање завршиће се у бугарском манастиру Зографу, такође историјски повезаним са Молдавијом и молдавским владарима.

У вези са међународном организацијом „Пријатељи Православља“, десетине представника из разних земаља и Свете Горе учествоваће у њеном оснивању, међу којима је, поред председника Додона, Брајан Стифен Браун, председник и Светског конгреса породицâ и Националне организације за брак у Сједињеним Државама. Садашњи састанак на Светој Гори одржава се као припрема за Светски конгрес породицâ, који се планира у Кишињеву, престоници Молдавији, у септембру 2018. године.

Извор: orthochristian.com (превод – Информативна служба СПЦ)