Председник Оланд за додатне напоре за санкционисање негирања геноцида над Јерменима

Француски председник Франсоа Оланд подсетио је 25. априла 2017. године на 102- годишњицу геноцида над Јерменима. -Желео сам да будем међу вама за време овог обележавања сећања на жртве геноцида над Јерменима, рекао је Оланд поводом овог догађаја. Неколико дана пре истека мандата, Франсоа Оланд је најавио увођење годишње недеље истраживања о геноциду, злочина против човечности и масовних злочина, која ће симболично почети 24. априла, на дан комеморација геноцида над Јерменима.

-Циљ тога је да се омогући ученицима да размисле о екстремном насиљу, посебно на примеру геноцида над Јерменима, изјавио је председник Републике поводом 102-годишњице геноцида 1915. године. Франсоа Оланд је такође позвао на наставак процедуре за санкционисање негирања холокауста. Претходни пројекат санкционисања негирања геноцида над Јерменима 1915. године о којем се гласало у Парламенту 1. јула 2016. године касније је поништио Уставни савет.

-Није на мени да коментаришем о томе, јер је ова одлука (Савета) обавезујућа за све нас, рекао је он, додајући: - Не смемо заборавити овај пут кажњавања негирања геноцида. Ми ћемо наћи начине, а они постоје, ми ћемо прилагодити своје текстове и ми ћемо их препознати, ако је потребно од стране Европског суда за људска права. Порицање геноцида није мишљење, то је негирање истине.

Извор: Радио Јерменија (превод Информативна служба СПЦ)