Председник Српске одликовао гђу Ребеку Мекдоналд

Председник Српске одликовао гђу Ребеку Мекдоналд
Председник Српске одликовао гђу Ребеку Мекдоналд
Председник Српске одликовао гђу Ребеку Мекдоналд
Председник Српске одликовао гђу Ребеку Мекдоналд

Председник Републике Српске г. Милорад Додик уручио је 18. априла 2017. године у Бањалуци одликовање угледној привредници и хуманитарки гђи Ребеки Мекдоналд из Канаде.

Председник Републике Српске одликовао је гђу Ребеку Мекдоналд орденом части са златним зрацима за признати јавни рад и резултате, допринос у области хуманитарног рада и помоћи српском народу и Српској Православној Цркви у обнови, као и допринос развоју билатералних односа између народа Републике Српске и Канаде.

Председник Републике нагласио је да му је изузетна част да може гђи Ребеки Мекдоналд да уручи орден и захвалио јој на свему што чини на промоцији Републике Српске и српског народа у Канади. Додели одликовања присуствовао је Преосвећени Епископ бањалучки г. Јефрем, архимандрит Стефан Шарић, протођакон др Дамјан Божић и г. Дејан Накић.

Гђа Мекдоналд финасирала је изградњу српске православне цркве у Торонту, помаже српске организације и манифестације и стипендира младе Србе у Канади. Гђа Мекдоналд, крштено име Убавка Митић, рођена је у Сарајеву. Одрасла је у Београду. Након друге године студија на Медицинском факултету одлази у Торонто.  Пре двадесет година основала је фирму JUST ENERGY која се бави продајом енергетских деривата. Због великог успеха у пословању седам године за редом бирана је за најуспешнију жену у Канади. Више пута отварала је Њујоршку берзу, што се сматра круном успеха пословних људи у Северној Америци.

Гђа Ребека је најуспешнија Српкиња и једна од најутицајнијих жена у свету бизниса и политике у Северној Америци. У току ратова и погрома српског народа, гђа Мекдоналд је помогла принудно расељено српско станивништо. Преко Владе Канаде упутила је новчану помоћ за народ у поплављеном Обреновцу. Обновила је више сиротишта. Један део Универзитетске болнице у Торонту носи њено име.