Председник Русије се поклонио Трновом венцу Господњем

Председник Руске Федерације Димитрије Медведев је у уторак 2. марта 2010. године са супругом посетио париски храм Мајке Божије - Нотр Дам, где се поклонио Трновом венцу Господњем, честици Часног Крста и гвожђу којим је Христос прикован за Крст.

Ове светиње је из Константинопоља у Париз 1239. године пренео француски краљ Луј IX.

По први пут у историји савремене Русије председник државе се помолио пред овим хришћанским светињама. Пред њима се 1896. молио свети цар мученик Николај II Романов са супругом, светом мученицом царицом Александром. Као и пре скоро сто година, и овом приликом је први човек руске државе свечано дочекан.

Митрополит волоколамски Иларион, председник Одељења за спољне црквене везе, служио је пред Трновим венцем молебан уз саслужење Архиепископа корсунског Инокентија и више клирика Руске Православне Цркве.

Након молитве г. Медведев се захвалио домаћинима, рекавши: „Желио бих да се искрено захвалим за прилику да посетим храм Париске Богомајке и поклоним се светињама које се овде чувају. За мене као председника Руске Федерације то је велика част. За мене као човека хришћанске вере, то је прилика да се поклоним овим нарочито поштованим светињама. Веома се надам да ће нам овакви сусрети помоћи да ојачамо мир и узајамно разумевање, и да ће допринети бољим односима међу нашим земљама и контактима међу Црквама".

Затим се руски председник са супругом поклонио пред иконом Владимирске Мајке Божије, коју је 2007. овом храму поклонио блаженопочивши патријарх Алексеј II.

У спомен на своју посету Медведев је храму поклонио древну икону на којој је изображен Спаситељ са трновим вијенцем.

Извор: Митрополија црногорско-приморска