Председник Тадић посетио седиште Епархије будимљанско-никшићке

Током свог боравка у Црној Гори, Предсједник Републике Србије г. Борис Тадић посетио је јуче, 16. марта 2011. године, сједиште Епархије будимљанско-никшићке у Никшићу.

Председника Тадића, у чијој пратњи су били г. Млађан Ђорђевић и г. Јован Ратковић - савјетници Предсједника Србије; г. Зоран Лутовац, амбасадор Србије у Црној Гори; као и Срђан и Горан Ђоковић, отац и стриц прослављеног српског тенисера Новака Ђоковића; дочекао је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије са свештенством пожелевши му срдачну добродошлицу:

„Господине Предсједниче Србије, дошли сте у историјско епископско сједиште старог Оногошта и цијеле источне Херцеговине у којем је столовао Свети Василије Острошки. Он је био духовни пастир и Ваших предака, а сада је молитвеник за све нас, јер нас својим светим молитвама и небеским заступништвом заступа пред престолом Цара небеског", казао је Преосвећени Владика.

Он је оцијенио драгоцјеним настојање предсједника Бориса Тадића да се унаприједе односи између Србије и Црне Горе, што према ријечима Епископа Јоаникија подразумијева правду за Србе, заштиту српског језика и српског културног насљеђа у Црној Гори.

„Ви добро знате које и какве проблеме имају Ваши сународници у Црној Гори. Ти проблеми нити су толико мали да бисмо их могли прећутати, нити толико велики да их не бисмо могли рјешавати. Ви сте својим примјером посвједочили да велики и нагомилани проблеми између различитих народа, а камоли међу браћом, могу да се ријеше дијалогом истине и правде, уз добру намјеру и са потпуним међусобним уважавањем. То је добар знак да ћете у успјети и у Вашој племенитој намјери да унаприједите односе између Србије и Црне Горе што, између осталог, укључује правду за Србе, заштиту српског језика и српског културног насљеђа у Црној Гори", поручио је Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије.

Предсједник Тадић и Преосвећени Владика Јоаникије задржали су се потом у дужем отвореном и срдачном разговору у просторајама новообновљеног Владичанског двора у Никшићу. У разговору су учествовали и протосинђел Никифор Миловић, секретар Епархијског управног одбора Епархије будимљанско-никшићке, г. Блажо Паповић и проф. др Јелица Стојановић из Матице српске - Друштво чланова у Црној Гори, као и г. Ратко Кривокапић, предсједник ЦО Никшић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка