Председник Трaмп честитао Епархији источноамеричкој 800 година самосталности Српске Православне Цркве

Председник Сједињених Америчких Држава писмом од 14. априла 2019. године честитао је Епархији источноамерикој, на чијем трону се налази Његово Преосвештенство Епископ источноамерички г. Иринеј (Добријевић), 800. годишњицу самосталности Српске Православне Цркве:

„Драги пријатељи, Меланија и ја упућујемо наше најтоплије поздраве Српској Православној Eпархији источноамеричкој поводом прославе 800. годишњице.“ Председник је даље наставио запажањем: „Благодарни смо за све године које је ваша епархија служила свом народу.” Упоређујући заједничке вредности Српске Православне Цркве и Сједињених Америчких Држава, Председник образлаже: „Наша нација има дугу историју црпљења унутрашње снаге из вере, и похваљујем ваше напоре за усађивање вредности које су важне за нашу државу“.

„Ваша епархија је обезбедила места утехе и исцељења, као и велику радост, заједништво и мир у многим заједницама. Ваша епархија је у средишту најважнијих животних тренутака и прекретница", написао је 45. председник Сједињених Америчких Држава.  

„Док размишљате о многим сећањима које сте остварили заједно, наставите са уздизањем свих који се нађу на месту служења Богу и земљи“, закључио је председник Доналд Трамп.

Епархија источноамеричка званично ће прославити 800. годишњицу самосталности Српске Православне Цркве на дан 130. годишњице рођења Светог Мардарија Либертивилског и Свеамериканског 1. и  2. новембара 2019. године у Саборној цркви Светог Саве у Бостону.

Извор: Епархија источноамеричка