Председник Украјине уручио државнa признања поглаварима помесних Православних Цркава

Данас је у Кијево-Печерској Лаври одржан састанак председника Украјине Виктора Јануковича са поглаварима помесних Православних Цркава, који су стигли у Кијев на прославу 1025-годишњице крштења Русије

Обраћајући се присутнима уз речи добродошлице, украјински председник је нагласио потребу да се "заштите моралне вредности које су вековима основа нашег идентитета." - Захвални смо за бригу и труд који сте учинили да се ојача јединство у православном свету, обратио се гостима председник Јанукович. Пошто је описао црквено-државне односе у земљи, председник је нагласио да се захваљујући мудрости Његовог Блаженства Митрополита кијевског и све Украјине Владимира успешно превазилазе изазови који се постављају пред канонским украјинским Православљем. - Непрестано се молимо да му Господ подари снагу да настави да обавља своје дужности поглавара, навео је председник Јанукович. Он је такође нагласио значај православног наслеђа у духовном животу Украјине и захвалио Његовој Светости Патријарху московском и све Русије Кирилу као и свим представницима помесних Православних Цркава на учешћу на данашњој заједничкој молитви у главном граду Украјине.

Указом председника Украјине за изузетна црквена залагања усмерена на јачању православља у свету, а поводом прославе у Украјини 1025-годишњице крштења Кијевске Русије, орден кнеза Јарослава Мудрог првог степена додељен је Његовој Светости Патријарху московском и све Русије Кирилу, Његовом Блаженству Патријарху александријском и све Африке Теодору, Његовом Блаженству Патријарху јерусалимском Теофилу, Његовој Светости и Блаженству Католикосу-Патријарху све Грузије Илији, Његовој Светости Патријарху српском Иринеју, Његовој Светости Патријарху бугарском Неофиту, Његовом Блаженству Архиепископу кипарском Хризостому, као и Митрополиту  Варшаве и све Пољске Сави и Митрополиту све Америке и Канаде Тихону. Државне награде црквеним поглаварима уручио је председник Украјине Виктор Јанукович.

У име поглавара помесних Православних Цркава председнику Јануковичу се захвалио Патријарх московски и све Русије Кирил, који је истакао да се  прослава крштења Русије одржава на највишем нивоу у три главна града и да тај догађај има не само црквени, већ и државни и национални значај. Он је подсетио да никада до сада на Владимирској гори у Кијеву нису
учествовали у богослужењу девет поглавара помесних Православних Цркава и представници свих Цркава,што говори о великом историјском значају крштења Русије пре 1025 година, али и о безусловној подршци светског православља канонском православљу у Украјини: - Сваки пут када дођем у Украјину, радујем се и захваљујем Богу што се овде увећава број цркава и манастира, расте ниво верског образовања, мисије и рада са омладином. И то је, на првом месту, неспорна заслуга Његовог Блаженства Митрополита кијевског и све Украјине Владимира, као и епископа, свештенства и верног народа, који молитвама и делима, храброшћу и стрпљењем воде Украјинску Православну Цркву у славу украјинског народа, а на радост свих нас који смо данас присуствујемо овој прослави и узносимо Господу молитве захвалности за украјинску државу, њен народ и Цркву.

Надахнуту беседу изговорио је и Патријарх александријски Теодор.

У име свих поглавара и представника помесних Православних Цркава који су учествовали на састанку, Његова Светост Патријарх Кирил је поклонио председнику Јануковичу икону Светог Владимира уз речи: - Нека Вас његовим молитвама Господ ојача у достојном, праведном и многокорисном служењу украјинском народу.

Извор: mospat.ru

Председник Украјине уручио државнa признања поглаварима помесних Православних Цркава
Председник Украјине уручио државнa признања поглаварима помесних Православних Цркава
Председник Украјине уручио државнa признања поглаварима помесних Православних Цркава
Председник Украјине уручио државнa признања поглаварима помесних Православних Цркава