Предсједник Додик посјетио Саборни храм у Фочи

Предсједник Додик посјетио Саборни храм у Фочи
Предсједник Додик посјетио Саборни храм у Фочи
Предсједник Додик посјетио Саборни храм у Фочи
Предсједник Додик посјетио Саборни храм у Фочи

Предсједник Републике Српске г. Милорад Додик посјетио је 5. јула 2013. године Саборни храм Светог Саве у Фочи, чија изградња траје од 2006. године. У пратњи предсједника Републикје Српске били су министар просвјете и културе г. Горан Мутабџија, министар индустрије, енергетике и рударства г. Жељко Ковачевић, као и начелник Општине Фоча г. Радисав Машић.

Високу делегацију дочекало је братство храма Светог Саве са члановима Црквеноопштинског управног одбора и Одбора за изградњу храма, у чије се име гостима обратио старјешина храма и предсједник Грађевинског одбора јереј Ненад Тупеша, истакавши да улога коју има овај храм није само богослужбена већ и просвјетна, јер се у њему на пољу практичног богословља усавршавају и студенти Православног богословског факултета у Фочи.

Говорећи о степену изведених радова јереј Ненад Тупеша је нагласио да су средства која је обезбиједила Влада Републике Српске у износу од 1.400.000 КМ била пресудна за завршетак грубих грађевинских радова.

Изражавајући задовољство изведеним радовима, предсједник Додик је подсјетио на улогу и значај коју има овај храм за цијели српски народ, јер је он свједок времена у коме живимо, те да управо наша генерација треба бити поносна што је успјела да сагради највећи православни храм у Босни и Херцеговини и шире.

Предсједник Додик је обећао да ће Влада и даље помагати изградњу храма до његовог потпуног завршетка и најавио да ће до јесени ове године бити обезбијеђена средства за набавку столарије како би се у зимском периоду могло несметано вршити свакодневно богослужење.

Ово је била пета посјета предсједника Додика храму Светог Саве у Фочи, што говори о значају ове новоизграђене светиње за цијелу Републику Српску.

Извор: Митрополија дабробосанска