Представљање књиге „Повратак краља. Петар II Карађорђевић“

Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар II и Принцеза Катарина заједно са г-дином Драгомиром Ацовићем, председавајућим Крунског савета, Прим. др Љубомиром Костићем, личним пријатељем краља Петра II и г-дином Јевђом А. Јевђевићем старешином Савеза Српских Сокола, представиће вечерас у Краљевском Двору књигу „Повратак краља. Петар II Карађорђевић“.

Књига „Повратак краља. Петар II Карађорђевић“ ауторско дело Јевђе А. Јевђевића, старешина Савеза Српских Соколова, замишљена је као свеобухватно издање које представља живот и дело краља Петра II али и начин на који је он био представљан и виђен кроз уметничка и књижевна дела и народне песме.

Аутор текстова г-дин Јевђевић књигу почиње исцрпном биографијом и генеолошким стаблом краља Петра II Карађорђевића, а затим даје преглед уметничких и књижевних дела посвећених слављењу лика и дела краља Петар II, као и народних песама које опевају његов живот од рођења, преко очеве трагичне смрти, проглашења за Краља, до живота у изгнанству.

Значајан ове књиге налази се управо у свеобухватном приступу аутора господина Јевђе А. Јевђевића, као и у великом броју фотографија, од којих су неке у овој књизи први пут публиковане. Фотографије су део приватног архива господина Јевђевића, и архива различитих установа културе, да наведемо само неке Народног музеја у Београду, музеја у Крагујевцу, Новом Саду, Суботици, Зрењанину, Задужбине на Опленцу, Архива Југославије и других.