Представљена књига ,,Њива бојна неосвојна" мр Слободана Чуровића

Представљена књига ,,Њива бојна неосвојна" мр Слободана Чуровића
Представљена књига ,,Њива бојна неосвојна" мр Слободана Чуровића
Представљена књига ,,Њива бојна неосвојна" мр Слободана Чуровића
Представљена књига ,,Њива бојна неосвојна" мр Слободана Чуровића

У оквиру трибине ,,Свободијада", коју у просторијама Друштва црногорско-руског пријатељства ,,Свети Георгије" из Никшића,организује Удружење књижевника Црне Горе, у понедjељак 22. фебруара 2016, промовисан је зборник поезије "Њива бојна неосвојна" аутора мр Слободана М. Чуровића.

Говорећи о Мојковачкој бици, чијој слави и величини је посвећена Чуровићева књига "Њива бојна неосвојна“, историчар др Жарко Лековић је оцијенио да она представља једну од највећих побједа у црногорској војној историји. Он се осврнуо на нека данашња тумачења о значају ове битке која, по ријечима Лековића, сматрају да је Мојковачка битка представљала непотребну жртву без неког трајнијег ефекта.

"Да у тим тешким данима за српску војску и српски народ Санџачка војска није затворила мојковачка врата пред аустроугарским дивизијама, оне би пресјекле одступницу српској војсци у повлачењу према Подгорици и Скадру и катастрофа би била неизбјежна, а судбина српског народа би отишла другим током“, запазио је Лековић, а потом и нагласио: „На другој страни постојала је и народна храброст изражена у личној жртви за опште добро и представља је наставак вишевјековне борбе за Крст часни и слободу златну. Црна Гора је до тада увијек била носилац слободе и уточиште у тешким данима робовања“.

"Жртва за отаџбину је увијек на овим просторима била нешто најсветије. Преко смрти ишло сеу бесмртност. И тадашња Црна Гора је до краја извршила своју часну улогу према Српству и према самој себи и као таква је ушла у најсветлије странице српске историје. Избјегнут је онај најтежи, морални пораз који би за државу са таквим војничким традицијама био, заиста, катастрофалан“, истакао је Жарко Лаковић.

За мр Рајка Танасијевића зборник „Њива бојна неосвојна“ је својеврсни „час општег образовања млађих и одраслих, како би се стекла најосновнија знања о нацији и мање брукали ма на ком мјесту и у ма које вријеме били“.

"Ова књига је добродошла онима које гризе савјест што су заборавили ко су до јуче били и онима који мрзе и стиде се онога што су некада били, и онима који слушају друге, а не мисле својом главом, већ туђом“, казао је Танасијевић, поручујући: "И данас, послије толико Мојковаца, за судбину српског народа, ништа није значајније нити пресудније од битке која никада и није престајала на Мојковцу и за Мојковац. Косово, Видовдан, Мојковац, храмови и кости су највеће светиње српског народа“.

"Но, кад бисмо ставили себе пред суд својих Мојковчана, питање је шта бисмо на њихова постављена питања могли поштено да им и одговоримо. Шта бисмо одговорили сердару Јанку Вукотићу и свим Мојковачким Вукотићима“, поручио је Рајко Танасијевић.

"Њива бојна неосвојна давно се преселила на небо и она припада бесмртницима. Није се Мојковац десио да би се заборавио. На Мојковцу се васкрсло да би се заувијек било. На Мојковцу је остао упис у књигу бесмртника. Истинита доказница и дични Светосавник људске одступнице. Најтврђа и најискренија ријеч у речнику српског језика. Величајна непоткупљива братимница, гдје се дивне погибије и чојствена јунаштва ишту“, рекао је, пред никшићком публиком, мр Слободан Чуровић. Битка на Мојковцу, додао је аутор, јесте проговор предака и потомака, још једном и увијек, огледање лицем у лице.

"Јесмо ли их достојни или би и мртве, а заувијек живе поноснике, још једном да их убијемо, да их почепамо и заћутламо као да нијесмо више њихови. Битка на Мојковцу и пјесма хаџи Радована Требјешког дата нам је за упис у Законик етичности, новорађања, јер без подвига и нема огњевитог богоозарја. Пјесници заступљени у Зборнику одужили су се пјесничким радовима витезовима са Мојковачке битке и показали своје родољубље, своју приврженост светим принципима на којима је наш народ увијек храбролико градио и бранио своје огњиште, слободницу истините епопеје“, казао је Чуровић.

Вече су казивањем стиховаупотпунили пјесници: Јово Пејовић, Радован Радовић, Вукић Гаро Брајковић, Војислав Караџић и гуслар Вукашин Гвозденовић.
Програм је водилапјесникиња Милица Бакрач, уредник трибине. Напомињући да су сваком народу и његовој култури важни велики јубилеји, она је подсјетила да је ова година започела као година великих јубилеја, међу којима је, недавно, прослављена стогодишњица Мојковачке битке.

"Ове године навршава се и 70 година од оснивања Удружења књижевника Црне Горе и 70 година од изласка из штампе првог броја часописа "Стварање". Користим се приликомда позовем писце, чланове Удружења књижевника Црне Горе, да својим словом допринесу стварању новог "Стварања", поручила је Бакрач.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка