Представљена монографија “Манастир Грачаница“ у издању Светигоре

Монографија „Манастир Грачаница" из едиције „Немањићки манастири" у издању цетињске „Светигоре" представљена је јуче у Београду.

Након „Манастира Високи Дечани" ово је друга монографија из едиције о најстаријим и најугроженијим манастирима на Косову и Метохији и Рашкој, бисерима средњевјековне српске културе, умјетности и духовности.

Владика хвостански Атанасије рекао је да је објављивање књиге промоцијактитора и дародавца српског краља Милутина, манастира, његових градитеља и украситеља, али и оних који су у њему живјели и чували га вјековима, као и онима који то чине данас. Према његовим ријечима, манастири и цркве су извори духовне вриједности, снаге и љепоте и представљају мјеста за која су Срби вјековима могли да се „ухвате" на „клизавим и просторима на којима се сударају вјетрови".

- Свети краљ је одлучио да подиже утврђења која одолијевају свим вјетровима и људским страстима. Они су утемељени у земљи и утврђени у небу, јер упућују на творца, који је јачи од свих чинилаца живота. За тај темељ немањићки Срби су се имали ухватити, и захваљући тим утврђењима духа су опстали, рекао је владика Атанасије и додао да се нада да ће сви они који виде љепоте Грачанице знати да је цијене, чувају и његују. Владика је подсјетио на завјет Богу краља Милутина да ће док је жив и док влада подизати манастире и цркве, и то је чинио са 40 својих задужбина, од којих је данас „можда још 30 живо". По ријечима владике хвостанског краљ Милутин био је издашан и другим народима, а не само српском даривао је храмове.

- Улазили су у небески свијет, кроз који желе да уђу сви људи без обзира на нацију и вјеру. Када погледамо Грачаницу у садашњем окружењу опет видимо њену првобитну љепоту и подсјећамо се на краља Милутина који изграђене храмове није намијенио само свом роду. Не жали што ће Грачаницу слиједити и други, само се надам да ће љепоту знати да цијене, његују и штите, рекао је владика Атанасије.

Он је оцијенио да ће књига имати намјену и постићи циљ уколико успије да мобилише „исту вјеру и љубав према роду" коју је имао и краљ Милутин.
Дизајнер књиге мр Мирко Тољић рекао је да је циљ издавања књиге показивање вриједности манастира Грачаница, као и фреске које имају свјетски значај.Он је истакао да су у књизи представљене околности и дешавања у вријеме краља Милутина који је био ктитор манастира, али и искушења са којима се он суочавао.

Проф др Аника Сковран говорила је о умјетничкој и историјској вриједности српске средњевјековне културе и фреског сликарства, манастирима и црквама чију вриједност су европски и свјетски историчари умјетности почели касно да упознају, због 500 година проведених под Турцима. Као посебан бисер свјетске баштине она је истакла највредније фреске које су у манастиру Грачаница, који је нажалост кроз вјекове трпио разарања и није задржао првобитни облик. Сковран је указала да је фреска "Представљање страшног суда" посебно иконографски и умјетнички савршена.

- Манастир Грачаница, са фрескама и архитектуром показује врхунски домет градитељства и сликарства, рекла је Сковран и указала да је то спознао и врхунски стручњак Стивен Рансиман, који је познавао српске средњевјековне манстире и посебно се дивио Грачаници и њеном степенастом уздизању ка небу.

Он ју је поредио са катедралом у Солстберију и рекао да ови споменици суд о народу, закључивши да су градитељи манастира у косовској долини духовнији и префињенији од оних који су подигли Солтстбери. Сковран је истакла да је Грачаница бисер онога што се зове Милутинов период, и подсјетила да је овај Немањић, који је утро пут Душановом царству, подигао и цркве у Хиландару и Јерусалиму, даривао сребрни олтар цркви Св Николе у Барију, а и данас Ватикан чува икону Св Петра и Павла, која је дар српског краља. Као посебну умјетничку вриједност за српску и свјетску баштину она је истакла фреске Грачанице, која је била надахнуће многим ствараоцима, па и Десанки Максимовић.

- Било би добро да се све несреће отклоне од Грачанице, и само сам се плашила да ће бомбе падати близу ње и да ће одвојити фреске од зидова и уништити то непроцјењиво благо, закључила је Сковран.

Монографија о Грачаници богато илустрована и намијењена широкој публици биће продавана у Србији, Црној Гори и РС, и дио је првог кола едиције од 10 књига, чије је објављивање планирано током ове године о најстаријим и најугроженијим бисерима српске културне и црквене баштине на Косову и Метохији и Рашкој области. Задужбини великих Немањића.

дневни лист Дан

Извор: Митрополија црногорско-приморска