Представљена монографија манастира Ком

Представљена монографија манастира Ком
Представљена монографија манастира Ком
Представљена монографија манастира Ком
Представљена монографија манастира Ком

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије имао је 25. октобра 2017. године главну ријеч на представљању двије књиге на београдском Саjму књига.

У подне је говорио о нераздвојивој утемељености српске књижевности са богословским наслеђем, похваливши труд аутора доц. др Бошка Миловановића, декана Учитељског факултета у Призрену – Лепосавићу који је у монографији Тумачење књижевног дела са хришћанском тематиком у настави књижевности дао драгоцјеног доприноса у научном и педагошком приступу овој теми. У 19 часова је била промоција монографије манастира Ком на којој је изнео развојну путању обнове златног ланца манастира Зетске свете горе и међу њима Манастира Успења Пресвете Богородице на Кому. Посебно је истакао духовно заједништво овчарско-кабларског и фрушкогорског јата манастира са зетским а сви заједно са Атосом и даље манастирима јудејске и египатске пустиње одакле је и потекло монаштво.

Уз Митрополита говорили су и протојереј ставрофор доц. др Велибор Џомић и монах др Павле Кондић.

Прота Велибор је концизно представио структуру монографије истакавши да је она дјело тимског рада научника под уредништвом г. Јована Маркуша. По својој сазнајној вриједности и естетском домету иде у сами врх научних монографија и као таква, узор је за потоње књиге овога типа.

Монах Павле је говорио о њеном мјесту у савременој српској црквеној историографији рекавши да је по свом сазнајном и естетском квалитрету достојна репрезентација црнојевићког духовног наслеђа а тиме и један од знакова нашег распознавања на културној мапи Европе. Направио је двије паралеле: прослављајући 600 година Манастира Ком, задужбине и почивалишта Црнојевића, Митрополија наставља њихово духовно насљеђе објављивањем ове дивот књиге која иде раме уз раме са Октоихом и Псалтиром штампарије Ђурђа Црнојевића из 1493. Друга паралела је брига Митрополита Данила Дајковића у она скудна времена поратног богоборства, седамдесетих година 20. вијека, да се очува и обнови ова древна светиња у којој је и почео своју свештеничку службу 1920. год. о чему су у монографији објављена потресна свједочанства – фотографије и факсимили докумената.

Обилазећи изложбени простор Сајма књига Митрополит је, уз Епископе шумадијског Јована и далматинског Никодима, имао бројне сусрете са издавачима, ауторима научних дјела, књижевницима и пјесницима а посебно је било дирљиво видјети мноштво дјеце и младих који су прилазили да га поздраве и усликају се са њиме за успомену.

Извор: Митрополија црногорско-приморска