Представљене антологија поезије и монографија Матије Бећковића

У крипти Саборног храма Васкрсења Христовог у Подгорици синић су представљене антологија поезије и монографија Матије Бећковића. О књигама, које су штампане поводом седамдесет година живота и педесет година књижевног рада, говорили су Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије и пјесник и издавач Селимир Радуловић.

«Кад кажем Матија, онда мислим на пјесника који је у савременом српском пјесништву више него било који овјерио да је поезија прије свега језик и све оно што дише у језику», рекао је Селимир Радуловић.

«Он је готово идеално засјенчио блистави профил српске духовности и културе - од Светог Симеона и Светог Саве, преко усмених певача и Вука, до Његоша и Светог и равноапостолног Владике Николаја. Ту су његови коријени, ту су наши коријени», казао је Радуловић.

«После књижевне вечери, на којој сам као млад и надобудан пјесник читао стихове написане на дијалекту крцатом ријечима на којима сам се подигао, пришао ми је старац, једва жив, готово Метузалем, и рекао: знам ја вас, ви сте долазили код мог ђеда и оца кад сам ја био мали и стално ме нешто запиткивали и задиркивали», рекао је Бећковић.

Говорећи, «не о поезији, не о пјеснику», Митрополит Амфилохије подсјетио се неких детаља из живота који, прије свега свједоче о времену које је Бећковића изњедрило.

«Први детаљ, нешто што је он сам испричао прије неку годину - у Вилусима, за празник апостола Матеја. Његова мајка у благословеном стању у Сенти је једне ноћи осјетила неку мору на себи, као да неко хоће да јој извуче дијете из утробе и да га убије. И она, у том страху, наједанпут чује глас: немој да дираш то дијете, то ће бити мој Матија. И кад се Матија родио, она је предложила да му да име Матија. Сви су се чудили, јер нико у Ровцима, ни у Вељем ни у Мртвом Дубоком, није имао такво име у роду Бећковића и Драшковића, али она каже - биће му име Матија. Чини ми се да у том догађају из живота његове мајке има нечега веома знаменитога. Ништа се не догађа без неког смисла и значења! Очевидно је да је то име, добијено прије но што се родио, означило његово име. Јер, знате, Матија је изабран жребом као дванаести апостол намјесто Јуде издајника. И није случајно што је то име примио по неком, очевидно, небеском призвању», рекао је Владика Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска