Представљене књиге првог кола Изабраних дела Митрополита Амфиолохија

Данас у подне, у свечаној сали на београдском Сајму књига, представљене су књиге првог кола Изабраних дела Митрополита Амфилохија. Представљено је првих пет књига од укупно тридесет. Присутне је у име организатора поздравио Матеј Арсенијевић истичући технички карактер Изабраних дела, чија ће последња књига изаћи о Божићу 2011. године.

У име уређивачког одбора је говорио главни уредник Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије који је истакао да књиге првог кола репрезентују читав Митрополитов опус, који је врло широк. Његова поезија извире из богословља и то искуственог, мистичког богословља. Владика Јоаникије је истакао да после Светог Николаја Охридског и Жичког, Митрополит Амфилохије је дао резултате на свим пољима. На крају је истакао да је уређивачком одбору потребна помоћ свих.

Песник Будимир Дубак је истакао да из истог корена религије и поезије израста Амфилохијево стваралаштво Читајући Митрополитову поезију, Дубак проналази исте мотиве које је описивао Свети Николај, а истиче да Митрополитова поезија произилази из молитве.

Епископ диоклијски и игуман острошки Г. Јован говорио је о првом сусрету са Митрополитовом беседом, на опелу Преподобног Јустина Ћелијског, те да те речи изговорене на Благовести показују Митрополита као благовесника Јеванђеља Хритовог у најузвишенијем смислу. Поредећи Митрополита Амфилохја са Григоријем Богословом, Епископ Јован је нагласио да је он упео да изрази меру - молитвеним животом и приступом свету - у савременом свету. Кроз његов живот и рад истиче се мир и ток  Мораче, која даје снаге за двиг и за умножавање талената.

Академик Матија Бећковић је присутнима описао какав је живот био под комунизмом и како је било тешко прочитати књигу духовног садржаја, а како је данас црквено издаваштво веома богато. У таквом стању предњачи издавачка установа Митрополије црногорско-приморске - Светигора, на челу са Митрополитом Амфилохијем, коме је лако да објави 30 томова Изабраних дела јер све што је рекао било је тако да може бити објављено.  Његова мисао је чиста, те је он достојан наследник и Светог Петра Цетињског и Његоша. 

Епископ Атанасије Јевтић је истакао да је Митрополитов докторат међу десет најбољих у Грчкој у последњих двестотина година. Митрополит је живео са двојицом великих подвижника и богослова - Пајсија Светогорца и Јустина Ћелијског. Епископ Атанасије је истакао да је Митрополит у духу увек млад и изворан, а да ће његову дубоку мисао моћи сви да виде у његовим књигама. На крају, Владика је предложио да се неки Митрополитови текстови преведу на енглески језик.

На крају је Митрополит казао да је један темељ на коме човек зида свој живот. Свако зида онако како уме, а оно што деламо ће проћи кроз огањ. Остаће само непролазно и вечно. На крају, Митрополит Амфилохије је заблагодарио свима који су успели да од његовог хаоса направе космос. Посебно се захвалио свима који су представљали његове књиге, јер су казали више него што му припада.

Истог дана представљена су и нова издања манастира Хиландара, а о књигама су говорили: Митрополит др Амфилохије Радовић, Епископ др Атанасије Јевтић, Јеромонах о.Серафим , сабрат манастира Хиландара и др Жарко Видовић.