Представници хришћанских Цркава у Бриселу о кризи у данашњем свету

У Бриселу је 19. марта 2013. године одржан састанак између заменика директора Бироа европских политичких саветника при Европској комисији (BEPA) г. Шинаса и представника Цркава. Састанак је уприличен на иницијативу представништва Грчке Цркве у Бриселу са циљем да се размене мишљења и да се разговара о проблему кризе, посебно о озбиљној економској ситуацији на Кипру, у Грчкој и другим земљама еврозоне.

У разговорима су учествовали представници при Европској унији: Грчке Православне Цркве, Православне Цркве Кипра, Румунске Православне Цркве, Евангеличке Цркве у Немачкој, Комисије Католичких бискупских конференција у Европској заједници и Руске Православне Цркве.

У свом обраћању г. Шинас је истакао да се финансијска и економска криза, која је настала у Сједињеним Америчким Државама, почела ширити све више у Европи, и представља претњу друштвеној стабилности и развоју Европске уније. Он је представио учесницима своју визију даљег развоја ситуације,  наглашавајући да би улогу Цркава и верских организација, које су важан елемент друштвене стабилности и цивилизацијског идентитета, требало оснажити у време кризе.

Архијереј Антониј Иљин (РПЦ) је истакао важност дијалога са Црквама не само преко представника, него и преко стручњака. Он је указао на потребу успостављања ефикасне платформе за грађанско учешће у Европској унији ради одражавања мишљења свих слојева друштва. Такође је истакао став да је важно да ЕУ и Русија изграде партнерство на бази цивилизацијског идентитета европског континента у оквиру Проширене Европе.

Извор: Московска Патријаршија