Представници Српске Цркве на самиту ОЕБС-а у Варшави

Представници Српске Цркве на самиту ОЕБС-а у Варшави
Представници Српске Цркве на самиту ОЕБС-а у Варшави
Представници Српске Цркве на самиту ОЕБС-а у Варшави
Представници Српске Цркве на самиту ОЕБС-а у Варшави

Представници Правног савета Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке протојереј-ставфорор др Велибор Џомић и др Владимир Лепосавић су, са благословом Митрополита црногорско-приморског г. Амфилогија и Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија, учествовали су 19. септембра 2019. године у дебати о праву на слободу вероисповести или уверења на самиту ОЕБС-а у Варшави.

Скуп је отворио проф. др Ахмед Шахид, специјални известилац Уједињених нација за слободу вероисповести или уверења и професор Високе школе права из Велике Британије.

Представници Српске Православне Цркве су на прикладан и аргументован начин указали на неколико најважнијих аспеката Предлога закона у Црној Гори за које је и Венецијанска комисија у свом мишљењу од 21. јуна 2019. године констатовала да нису у сагласности са међународно-правним актима и стандардима. Појашњен је смисао, али и потенцијалне последице одредби којим се на правно недопустив начин врши ликвидација раније стеченог и до данас постојећег правног субјективитета Цркве и верских заједница, као и одредби о државној конфискацији свих верских објеката и непокретне имовине Цркве и верских заједница, који су настали или стечени до 1. децембра 1918. године. Указано је и на бројне пропусте приликом припреме Нацрта и Предлога закона од 2015. године до данас. Изражена је забринутост што, ни после три месеца од усвајања Мишљења Венецијанске комисије, Министарство за људска и мањинска права у Влади Црне Горе још увек није покренуло дијалог са Црквом и верским заједницама.

На дан одржавања самита на званичној страници ОЕБС-а је објављена писана изјава Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке у којој је указано на бројне проблеме и недостатке Предлога закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница. Осим тога, Предлог закона је постао предметом интересовања и бројних међународних организација које се баве заштитом права на слободу вероисповести.

Скупу је присуствовао амбасадор Црне Горе у Пољској др Будимир Шегрт, који је саопштио начелне ставове Владе Црне Горе о Предлогу закона.

У току скупа и на његовим маргинама су остварени бројни контакти и размењена мишљења са амбасадорима бројних држава и представницима међународних организација.

Извор: Митрополија црногорско-преиморска