Представник Московске Патријаршије примио челнике Иранског центра за међурелигијски дијалог

Представник Московске Патријаршије примио челнике Иранског центра за међурелигијски дијалог

У петак 21. октобра, предсједник синодалног Одјељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије, митрополит Волоколамски Иларион, примио је у Москви представнике Центра за међурелигијски дијалог при Организацији за исламску културу и везе Ирана: директором Центра др Мухамедом Хусеином Музафаријем и његовим замјеником др Мохсеном Шоджаханијем.

Пожељевши гостима добродошлицу, митрополит Иларион је истакао да су за Русију односи са исламским свијетом увијек били од изузетне важности, будући да се вјековима налази на раскрсници Истока и Запада, као и због тога што су муслимани друга по бројности вјерска заједница у земљи.

Главна тема састанка била је припрема следећег засиједања мјешовите Руско-Иранске комисије за дијалог „Православље-Ислам“. Договорено да се одржи 2012. у Москви. Тема сусрета, како је одлучено, биће везана за  дискусију о концептима достојанства, слободе и људских права у двјема вјерским традицијама. Митрополит Иларион је гостима рекао да је Руска Православна Црква 2008. усвојила документ под називом „Основе учења о слободи, достојанству и људским правима“. Овај документ одражава основе православног богословља по питању разумијевања слободе, достојанства и људских права, и нуди могућност њиховог усклађивања са свјетовним учењем о људским правима. На сусрету руских и иранских богослова 2012. разматраће се комплекс проблема везаних за разумијевање људских права у религиозним и свјетовним културама.

Извор: Митрополија црногорско-приморска