Представник Руске Цркве на Другом међународном форуму „Теолошко наслеђе муслимана Русије“

Болгарская исламская академия: кто и по какой программе будет готовить  магистров?У оквиру Другог међународног форума „Теолошко наслеђе муслимана Русије“, одржаног у Бугарској исламској академији у Казану, 29. октобра 2020. године, започела је конференција „Формирање грађанског идентитета муслиманске омладине у Русији и иностранству“. Заједно са Бугарском исламском академијом, догађај су организовале водеће муслиманске духовне управе и организације Русије уз подршку државних власти.

Учесници симпосиона су верски великодостојници, академска заједница и студенти богословских просветних установа из Русије и иностранства.

По благослову председавајућег Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије, митрополита волоколамског Илариона, ђакон Илија Кашицин, службеник Секретаријата за међурелигијске односе Одељења, учествовао је у секцији „Међурелигијски дијалог у образовном простору: потенцијал за јачање грађанског идентитета“. У свом говору о међурелигијској сарадњи на пољу духовног образовања скренуо је пажњу на пораст провокација и спекулација у односу на верска осећања људи. У овом контексту, говорник је приметио негативан утицај секуларне идеологије на однос између религија и народа, на миран саживот између верника различитих традиција.

Ђакон Илиа Кашицин је нагласио кључну улогу верског образовања и развој теологије за спречавање и обуздавање радикалних појава, јачање здравих међурелигијских односа у друштву. На крају говора, говорник је указао на важност заједничког супротстављања верника традиционалних религија пороцима које порађа агресивна секуларна идеологија.

Извор: Московска Патријаршија